ciasto na mleku bez jajek

ciasto na każdą okazję, bez jajek i trudności w przygotowaniu! Świetna opcja na ciasto, gdy w lodówce zabraknie jajek. Nadaje się również dla osób uczulonych na ten produkt. Podstawowy lekki i przewiewny biszkopt doskonale komponuje się z kremem serowym, który uzupełnia smak i idealnie wyrównuje powierzchnię.
NOTKA56Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 33 % 23 g
węglowodany 55 % 38 g
337 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

przygotowanie biszkoptu bez jajek jest bardzo proste. Na początek wlej mleko do miski mleko, dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Aby proces przebiegał szybciej, możesz trochę podgrzać mleko.

dodaj mąkę do mleka w małych porcjach, po przesianiu. Proces znacznie ułatwi użycie specjalnego kubka do przesiewania mąki. Po zmieszaniu mąki z mlekiem gasimy sodę octem i dodajemy do ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka widelcem lub trzepaczką.

upieczemy biszkopt w powolnej kuchence, aby dobrze się upiekł i na pewno się nie przypali. Smarujemy ściany i krawędzie miski masłem, aby ciasto się nie przypaliło. Wlej ciasto do miski, włóż do multicookera, zamknij pokrywkę i gotuj w trybie Pieczenia przez 45 minut. Gotowość sprawdzamy szpikulcem.

gdy biszkopt będzie gotowy, należy go wyjąć z miski i położyć na ruszcie, aby ostygł. Jeśli zostawisz go w misce, kondensacja zacznie pojawiać się przez kilka dni.

gdy biszkopt ostygnie, przygotuj krem. Krem maślany to idealny wybór do każdego ciasta. Dobrze impregnuje biszkopt i doskonale trzyma kształt, aby ozdobić wierzch ciasta. Głównym elementem jest ser śmietankowy. Możesz wziąć dowolny z tych sprzedawanych w sklepie, najważniejsze jest to, że na początku pracy jest dobrze schłodzony. Wręcz przeciwnie, masło powinno najpierw leżeć w temperaturze pokojowej i dobrze zmiękczyć.

najpierw włóż masło do miski miksera, ubijaj przez kilka minut ze średnią prędkością. Następnie dodaj cukier puder, pracuj na wysokich obrotach miksera przez około 10 minut. Olej powinien całkowicie wybielić i podwoić swoją objętość.

bez przerywania procesu ubijania dodaj ser śmietankowy w małych porcjach. Ubijamy do uzyskania gładkości i wysyłamy gotowy krem do lodówki, aby ustabilizować pa na 2 godziny.

gdy biszkopt ostygnie, a krem ustabilizuje się, możemy zebrać krem. Ciasto kroimy na dwie części, dolną kładziemy na naczyniu, smarujemy kremem, przykrywamy drugim ciastem, smarujemy, tworząc grubą warstwę. Dekorujemy do woli, możesz użyć jagód, owoców lub kawałków czekolady.

ciasto zostawiamy w lodówce na 2-3 godziny i możemy podawać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy