manti z mięsem mielonym i ziemniakami

pyszne, sycące, niedrogie danie dla całej rodziny! Manti z mięsem mielonym i ziemniakami to tradycyjne danie kuchni Azji Środkowej. Manti z takim nadzieniem są nie tylko bardziej satysfakcjonujące i smaczne, ale także niedrogie, w przeciwieństwie do tych, w których używa się tylko jednego mięsa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 53 % 21 g
213 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić manti z mięsem mielonym i ziemniakami? Rozpocznij gotowanie od ciasta. Jak zrobić ciasto? Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wtedy ciasto będzie przewiewne i miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na środku mąki zrób wgłębienie, wbij tam jajko kurze, dodaj sól i wlej zimną przegotowaną wodę. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść twarde, elastyczne i gładkie ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Zawiń ciasto w folię spożywczą i pozostaw na 20 minut. W tym czasie mąka w końcu wchłonie płyn, gluten dobrze się w nim rozwinie, a ciasto będzie bardziej giętkie i wygodne w pracy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Do mięsa mielonego użyję mielonego mięsa wieprzowego i wołowego, wziętego w równych częściach. Manti z takim mięsem są bardziej soczyste i smaczne. Ale możesz je ugotować z tradycyjnym mięsem-jagnięciną lub wołowiną. Możesz wziąć mięso mielone gotowe lub samodzielnie je przewinąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj, obierz i drobno posiekaj ziemniaki nożem. Jeśli manti są gotowane w dużych ilościach, ziemniaki można zetrzeć na grubej tarce. Wystarczy to zrobić bardzo szybko, aby ziemniaki nie miały czasu na ciemnienie i zepsucie naczynia swoim wyglądem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz mięso mielone, ziemniaki i cebulę w misce. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ciasto z folii. Podziel go na małe kawałki, z każdego rozwałkuj cienką warstwę kwadratowego kształtu na posypanej mąką powierzchni roboczej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na środek każdej soki umieść trochę ugotowanego mięsa mielonego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uformuj manty. Ściśnij dwie przeciwległe krawędzie tortilli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie pozostałe dwie krawędzie tworzą coś, co wygląda jak koperta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz połącz rogi. Okazuje się, że są piękne i schludne manty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Manti są tradycyjnie gotowane w mantovarku, teraz Można to zrobić w podwójnym bojlerze lub w powolnej kuchence na parze. W powolnej kuchence manti gotuj na parze przez 40 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj manti na stole ze śmietaną, majonezem lub innym sosem. Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy