skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić manti z mięsem mielonym i ziemniakami? Rozpocznij gotowanie od ciasta. Jak zrobić ciasto? Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wtedy ciasto będzie przewiewne i miękkie.
Krok 2:
Na środku mąki zrób wgłębienie, wbij tam jajko kurze, dodaj sól i wlej zimną przegotowaną wodę. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 3:
Zagnieść twarde, elastyczne i gładkie ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Zawiń ciasto w folię spożywczą i pozostaw na 20 minut. W tym czasie mąka w końcu wchłonie płyn, gluten dobrze się w nim rozwinie, a ciasto będzie bardziej giętkie i wygodne w pracy.
Krok 4:
Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Do mięsa mielonego użyję mielonego mięsa wieprzowego i wołowego, wziętego w równych częściach. Manti z takim mięsem są bardziej soczyste i smaczne. Ale możesz je ugotować z tradycyjnym mięsem-jagnięciną lub wołowiną. Możesz wziąć mięso mielone gotowe lub samodzielnie je przewinąć.
Krok 5:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 6:
Umyj, obierz i drobno posiekaj ziemniaki nożem. Jeśli manti są gotowane w dużych ilościach, ziemniaki można zetrzeć na grubej tarce. Wystarczy to zrobić bardzo szybko, aby ziemniaki nie miały czasu na ciemnienie i zepsucie naczynia swoim wyglądem.
Krok 7:
Połącz mięso mielone, ziemniaki i cebulę w misce. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszać.
Krok 8:
Wyjmij ciasto z folii. Podziel go na małe kawałki, z każdego rozwałkuj cienką warstwę kwadratowego kształtu na posypanej mąką powierzchni roboczej.
Krok 9:
Na środek każdej soki umieść trochę ugotowanego mięsa mielonego.
Krok 10:
Uformuj manty. Ściśnij dwie przeciwległe krawędzie tortilli.
Krok 11:
Następnie pozostałe dwie krawędzie tworzą coś, co wygląda jak koperta.
Krok 12:
Teraz połącz rogi. Okazuje się, że są piękne i schludne manty.
Krok 13:
Manti są tradycyjnie gotowane w mantovarku, teraz Można to zrobić w podwójnym bojlerze lub w powolnej kuchence na parze. W powolnej kuchence manti gotuj na parze przez 40 minut.
Krok 14:
Podawaj manti na stole ze śmietaną, majonezem lub innym sosem. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g