skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jogurt truskawkowy? Przygotuj jedzenie. Jogurt, który będzie używany do zakwasu, weź pitny, naturalny, bez dodatków. Powinien mieć temperaturę pokojową, wcześniej wyjmij go z lodówki. Mam mleko ultra-pasteryzowane, nie gotuję go. Jeśli masz świeże mleko, zagotuj je i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Do miski multicookera wlej przygotowane mleko, jogurt i dodaj jedną łyżkę cukru. Delikatnie wszystko wymieszaj. Umieść miskę w powolnej kuchence, zamknij pokrywkę. Zamknij powolną kuchenkę i ustaw odpowiedni tryb. Jeśli twoja powolna kuchenka ma funkcję "jogurt", po prostu ją ustaw, czas wynosi około 8 godzin (skup się na funkcjach swojej powolnej kuchenki). Jeśli nie ma takiego trybu, włącz tryb "podgrzewania" w tym samym czasie.
Krok 3:
Po 8 godzinach otrzymasz gęsty, doskonały jogurt.
Krok 4:
Przygotuj sos truskawkowy. Jak zrobić sos? Umyj i osusz świeże truskawki. Pokrój go na kawałki w wysokiej szklance, przykryj cukrem i uderz blenderem zanurzeniowym.
Krok 5:
Powinna uzyskać gęstą, jednorodną masę. Jeśli chcesz, możesz zrobić sos z kawałkami truskawek, w tym celu nie przebij go do końca.
Krok 6:
Możesz wymieszać ten sos i jogurt w jednej szklance — a pyszny przysmak jest gotowy. Położyłem warstwy-warstwę sosu, warstwę jogurtu-i tak dalej aż do góry. Okazuje się nie tylko smaczny, ale także bardzo piękny.
Krok 7:
Po prostu nie mieszaj sosu i jogurtu "na przyszłość", że tak powiem. Lepiej zawsze zrobić świeżą porcję. Ponieważ sos jagodowy może fermentować w jogurcie mlecznym, ponieważ nie przechodzi żadnej obróbki cieplnej. Ciesz się zawsze świeżym jogurtem. Jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy.
Krok 8:
Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
zamiast cukru można użyć słodzika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g