jogurt truskawkowy

najsmaczniejszy, najdelikatniejszy, rozpływa się w ustach, dla całej rodziny! Jogurt truskawkowy przygotowany w domu to nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy przysmak. Jest przygotowywany w powolnej kuchence, co jeszcze bardziej upraszcza proces. Sos truskawkowy doda jogurtowi świeżości i jasności, spodoba się dzieciom.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 63 % 10 g
77 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jogurt truskawkowy? Przygotuj jedzenie. Jogurt, który będzie używany do zakwasu, weź pitny, naturalny, bez dodatków. Powinien mieć temperaturę pokojową, wcześniej wyjmij go z lodówki. Mam mleko ultra-pasteryzowane, nie gotuję go. Jeśli masz świeże mleko, zagotuj je i ostudź do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski multicookera wlej przygotowane mleko, jogurt i dodaj jedną łyżkę cukru. Delikatnie wszystko wymieszaj. Umieść miskę w powolnej kuchence, zamknij pokrywkę. Zamknij powolną kuchenkę i ustaw odpowiedni tryb. Jeśli twoja powolna kuchenka ma funkcję "jogurt", po prostu ją ustaw, czas wynosi około 8 godzin (skup się na funkcjach swojej powolnej kuchenki). Jeśli nie ma takiego trybu, włącz tryb "podgrzewania" w tym samym czasie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po 8 godzinach otrzymasz gęsty, doskonały jogurt.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj sos truskawkowy. Jak zrobić sos? Umyj i osusz świeże truskawki. Pokrój go na kawałki w wysokiej szklance, przykryj cukrem i uderz blenderem zanurzeniowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinna uzyskać gęstą, jednorodną masę. Jeśli chcesz, możesz zrobić sos z kawałkami truskawek, w tym celu nie przebij go do końca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz wymieszać ten sos i jogurt w jednej szklance — a pyszny przysmak jest gotowy. Położyłem warstwy-warstwę sosu, warstwę jogurtu-i tak dalej aż do góry. Okazuje się nie tylko smaczny, ale także bardzo piękny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po prostu nie mieszaj sosu i jogurtu "na przyszłość", że tak powiem. Lepiej zawsze zrobić świeżą porcję. Ponieważ sos jagodowy może fermentować w jogurcie mlecznym, ponieważ nie przechodzi żadnej obróbki cieplnej. Ciesz się zawsze świeżym jogurtem. Jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

zamiast cukru można użyć słodzika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy