skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić Khanum z mięsem mielonym? Najpierw przygotuj ciasto. Wlej mąkę do miski, dodaj sól, jajko i olej roślinny. Wymieszaj składniki - najpierw łyżką, a następnie wlewając wodę (powinna być zimna), Kontynuuj ugniatanie rękami. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i bardzo przyjemne w dotyku. Zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 20 minut.
włóż mięso mielone do miski, dodaj sól i pieprz. Obierz cebulę, posiekaj w blenderze (aby w nadzieniu nie było kawałków) i włóż do mięsa mielonego. Dodaj zimną wodę i ponownie wymieszaj.
podziel ciasto na cztery mniej więcej równe koloboki i rozwałkuj je tak cienko, jak to możliwe, nadając kształt prostokąta. Rozłóż nadzienie na cieście (staraj się, aby warstwa była równa i jednolita) i zawiń w rolkę, ściśnij krawędzie.
Hanum należy gotować na parze i zwykle robi się to w podwójnym bojlerze, ale ponieważ nie mam podwójnego bojlera, gotowałem w powolnej kuchence - radzi sobie również z tym zadaniem. Tak więc wlej wodę do garnka multicookera, zainstaluj tacę na wierzchu ,połóż na niej jedną rolkę (niestety już się nie mieści), zamknij pokrywkę i gotuj przez około pół godziny za pomocą programu "para". W ten sposób ugotuj każde chanum.
podawaj na gorąco, uzupełniając dowolnym sosem i świeżymi ziołami.
smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g