Khanum z mięsem mielonym

pyszne i apetyczne danie o orientalnym smaku. Gotuj! Khanum to danie koronne mojej teściowej, często częstuje nas taką bułką, wymyślając coraz to nowe nadzienia. Postanowiłem spróbować ugotować takie danie, po prostu wziąłem proste nadzienie - domowe mięso mielone. Mój mąż był bardzo zaskoczony, gdy zobaczył znajome danie na stole, a potem przez długi czas wychwalał moje umiejętności. Dzielę się przepisem :)
KsyunczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 54 % 25 g
250 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

jak zrobić Khanum z mięsem mielonym? Najpierw przygotuj ciasto. Wlej mąkę do miski, dodaj sól, jajko i olej roślinny. Wymieszaj składniki - najpierw łyżką, a następnie wlewając wodę (powinna być zimna), Kontynuuj ugniatanie rękami. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i bardzo przyjemne w dotyku. Zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 20 minut.

włóż mięso mielone do miski, dodaj sól i pieprz. Obierz cebulę, posiekaj w blenderze (aby w nadzieniu nie było kawałków) i włóż do mięsa mielonego. Dodaj zimną wodę i ponownie wymieszaj.

podziel ciasto na cztery mniej więcej równe koloboki i rozwałkuj je tak cienko, jak to możliwe, nadając kształt prostokąta. Rozłóż nadzienie na cieście (staraj się, aby warstwa była równa i jednolita) i zawiń w rolkę, ściśnij krawędzie.

Hanum należy gotować na parze i zwykle robi się to w podwójnym bojlerze, ale ponieważ nie mam podwójnego bojlera, gotowałem w powolnej kuchence - radzi sobie również z tym zadaniem. Tak więc wlej wodę do garnka multicookera, zainstaluj tacę na wierzchu ,połóż na niej jedną rolkę (niestety już się nie mieści), zamknij pokrywkę i gotuj przez około pół godziny za pomocą programu "para". W ten sposób ugotuj każde chanum.

podawaj na gorąco, uzupełniając dowolnym sosem i świeżymi ziołami.

smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy