skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Khanum z ziemniakami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki, są najprostsze.
Krok 2:
W misce przesiej mąkę, dodaj sól i rozbij jedno jajko.
Krok 3:
Dodaj dwie łyżki bezzapachowego oleju roślinnego do wody i lekko podgrzej. Nie trzeba mocno podgrzewać, w przeciwnym razie po dodaniu gorącego płynu jajko może się zwinąć.
Krok 4:
Stopniowo wlewaj ciepłe płynne składniki do mąki z jajkiem, mieszaj i zagniataj ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki.
Krok 5:
Ugniataj elastyczne ciasto na stole przez około 3-5 minut, zbierz je w kulkę, zawiń w folię spożywczą lub przykryj ręcznikiem i odstaw na 40 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 6:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie paski lub zetrzeć na tarce do koreańskiej marchwi.
Krok 7:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie (lub ćwiartki).
Krok 8:
Połącz posiekaną cebulę z ziemniakami, pieprz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, sól, dodaj jedną łyżkę oleju roślinnego i wymieszaj. Nadzienie należy natychmiast rozłożyć na cieście. Nie możesz zwlekać, w przeciwnym razie ziemniaki wypuszczą sok.
Krok 9:
Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto w duży prostokąt. Im cieńsze ciasto, tym smaczniejszy będzie chanum, idealna grubość ciasta to 1-2 mm.za pomocą pędzla posmaruj rozwałkowane ciasto dwiema łyżkami oleju. Równomiernie rozprowadź nadzienie, cofając się o 2-3 centymetry od krawędzi.
Krok 10:
Wlej 1,2 l wody do garnka multicookera. Ułóż bułkę na natłuszczonej patelni do gotowania na parze. Ustaw program & quot; para & quot; i czas gotowania 60 minut. Khanum można również przygotować w mantovarku lub zwykłym podwójnym bojlerze.
Krok 11:
Khanum z ziemniakami można podawać zarówno na rodzinny obiad, jak i na świąteczny stół. Jeśli nie dodasz jajka do ciasta, to danie można bezpiecznie przypisać potrawom chudym lub wegetariańskim. Sosy nadają mu wyjątkowy smak, idealna jest śmietana, czosnek lub pomidor z ziołami.
smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g