Khanum z ziemniakami

tradycyjne orientalne danie gotowane na parze! Khanum to bułka z ciasta z szeroką gamą nadzień, gotowana na parze, coś podobnego do manti. Gotujemy go z ziemniakami. Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 67 % 24 g
184 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Khanum z ziemniakami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki, są najprostsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce przesiej mąkę, dodaj sól i rozbij jedno jajko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj dwie łyżki bezzapachowego oleju roślinnego do wody i lekko podgrzej. Nie trzeba mocno podgrzewać, w przeciwnym razie po dodaniu gorącego płynu jajko może się zwinąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo wlewaj ciepłe płynne składniki do mąki z jajkiem, mieszaj i zagniataj ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniataj elastyczne ciasto na stole przez około 3-5 minut, zbierz je w kulkę, zawiń w folię spożywczą lub przykryj ręcznikiem i odstaw na 40 minut w temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie paski lub zetrzeć na tarce do koreańskiej marchwi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie (lub ćwiartki).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz posiekaną cebulę z ziemniakami, pieprz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, sól, dodaj jedną łyżkę oleju roślinnego i wymieszaj. Nadzienie należy natychmiast rozłożyć na cieście. Nie możesz zwlekać, w przeciwnym razie ziemniaki wypuszczą sok.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto w duży prostokąt. Im cieńsze ciasto, tym smaczniejszy będzie chanum, idealna grubość ciasta to 1-2 mm.za pomocą pędzla posmaruj rozwałkowane ciasto dwiema łyżkami oleju. Równomiernie rozprowadź nadzienie, cofając się o 2-3 centymetry od krawędzi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej 1,2 l wody do garnka multicookera. Ułóż bułkę na natłuszczonej patelni do gotowania na parze. Ustaw program & quot; para & quot; i czas gotowania 60 minut. Khanum można również przygotować w mantovarku lub zwykłym podwójnym bojlerze.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Khanum z ziemniakami można podawać zarówno na rodzinny obiad, jak i na świąteczny stół. Jeśli nie dodasz jajka do ciasta, to danie można bezpiecznie przypisać potrawom chudym lub wegetariańskim.  Sosy nadają mu wyjątkowy smak, idealna jest śmietana, czosnek lub pomidor z ziołami. 

smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy