pierogi gotowane na parze w podwójnym bojlerze

bardzo smaczne domowe pierogi! Kochają zarówno dorośli, jak i dzieci! Pierogi w naszej rodzinie kochają wszystko. Mąż-z kapustą, syn-z twarogiem i wiśniami, ja-z ziemniakami. Ponieważ proces gotowania jest pracochłonny, gotuję pierogi zwykle w dzień wolny. Wraz z pojawieniem się multicookera zacząłem je gotować na parze. Zastosowanie ciasta parzonego znacznie ułatwia proces rzeźbienia. Ciasto kremowe okazuje się bardzo miękkie, plastyczne, trwałe; nie przykleja się do stołu i rąk; pozwala bardzo cienko rozwałkować soczewicę i nie pęka.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 70 % 19 g
132 kcal
IG: 35 / 0 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Mam nadzieję, że wszyscy wiedzą, jak zrobić nadzienie ziemniaczane i kapustne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko i wodę do rondla, dodaj sól, sodę, olej. Doprowadzić do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej około jednej trzeciej mąki, zdejmij z ognia i mocno wymieszaj, aby mąka się zaparzyła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Trochę ostudzić, wlać jajka i dalej mieszać, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie stopniowo wlej resztę mąki i zagniataj ciasto-najpierw łyżką, a następnie rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto należy ugniatać przez około pół godziny. Kiedy przestanie przyklejać się do rąk i stołu, przestajemy ugniatać. Zwiń w kulkę, włóż do miski, przykryj i pozostaw na stole na około godzinę. W tym czasie po prostu zrobimy nadzienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cóż, minęła godzina, nadzienie jest gotowe, a ciasto też wypoczęło i przyszło. Ciasto ugniatamy jeszcze raz, kroimy wzdłuż na wąskie części, zwijamy w kiełbasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój każdą kiełbasę na kawałki o wadze 25 gramów. Robię to na oko, możesz ćwiczyć i ważyć na wadze. Jak widać, nie trzeba dodawać mąki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj kawałki na tortille o grubości około trzech mm. ponieważ pierogi będziemy gotować na parze, ciasto powinno być cienkie. Dlatego robię z niego krem-takie ciasto jest bardzo plastyczne, dobrze się zwija, nie pęka i nie ucieka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na środku każdej tortilli kładziemy łyżkę nadzienia ziemniaczanego;

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Farsz z kapusty. Przyklejamy, najlepiej warkoczem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Oto takie pierogi. Kładziemy je na desce i przykrywamy ręcznikiem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wcześniej wlałem wodę do miski multicookera, dodałem do niej kilka kawałków lavrushki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włącz tryb gotowania na parze, 10 minut, poczekaj na sygnał. W międzyczasie smarujemy Steamer olejem roślinnym, aby pierogi można było łatwo wyjąć po ugotowaniu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż do niego pierogi, pozostawiając wolne miejsce.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Kładziemy stymulator na misce, zamykamy pokrywkę i gotujemy do końca reżimu. Być może tryb gotowania na parze działa inaczej w Twojej powolnej kuchence. Następnie poczekaj, aż woda się zagotuje i gotuj pierogi przez dziesięć minut. Można gotować bezpośrednio w wodzie. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować po wynurzeniu przez pięć do sześciu minut, od czasu do czasu mieszając. Tylko ciasto na takie pierogi należy rozwałkować grubsze.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe pierogi wyjmujemy na talerz, polewamy roztopionym masłem, posypujemy posiekaną zieloną cebulą i podajemy ze śmietaną, majonezem i sosem sojowym.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy