Chude kotlety ryżowe z grzybami

pyszne kotlety urozmaicają dietę na czczo i każdego innego dnia! Gotowanie nie jest trudne, a co najważniejsze, okazuje się bardzo smaczne!
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 74 % 20 g
122 kcal
IG: 5 / 80 / 15

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Spłucz szklankę ryżu i wlej do multicookera.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj pokrojone grzyby i startą marchewkę do ryżu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij to wszystko 2,5 szklankami wody, soli, pieprzu. I ustaw tryb " Ryż " na 25 minut. Po ugotowaniu ryżu pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rzeźbić kotlety, obtoczyć w bułce tartej (lub mące) i smażyć na patelni z olejem roślinnym z obu stron na złoty kolor.

jeśli nie masz multicookera, możesz się bez niego obejść. Ugotuj ryż osobno w rondlu i usmaż warzywa na patelni, a następnie wymieszaj z ryżem. A potem przepis. Smacznego!)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy