Kutia pszenna z rodzynkami

stary przepis na kutię - z pszenicy z wiśniami. Robiono to od wieków! Naprawdę chciałem zrobić kutię tak, jak robiono ją przez wieki, a może tysiące lat przed współczesnością: nie z ryżu, ale z pszenicy. Sama byłam zaskoczona, jak pięknie się okazało, prawdziwe świąteczne danie, wystarczy spojrzeć! Nasiona pszenicy okazały się lekko przezroczyste, jasne rodzynki to tylko spojrzenie, jak małe karneole. Gotowana pszenica jest bardzo interesująca do jedzenia - niezwykła dla nas faktura jedzenia, sprężysta, na pewno przydatna dla szczęk (a potem - Przepraszam, dla "peelingu" przewodu pokarmowego). Sok makowy i miód nadają pszenicznej kutii harmonijny słodki smak. Przeciwnie, suszone wiśnie przynoszą przyjemną kwaskowatość.
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 81 % 30 g
158 kcal
IG: 7 / 7 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowałem w żeliwie, ale z pewnością nie jest to konieczne. Myślę, że ogólnie można gotować nie w piekarniku, ale na kuchence w grubościennym rondlu

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pszenicę namoczyć w wodzie i pozostawić na noc

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj suszone owoce i orzechy. Nie miałem pokrywki do garnka, więc uzupełniłem trzecią miarę wody. Gotowałem w piekarniku na maksymalnym ogniu, aż zapach "gotowej owsianki" zniknął. Zajęło to około godziny, ale myślę, że lepiej jest poruszać się po zapachu, ponieważ piekarniki są bardzo różne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby przygotować mleko z maku, sparzyć słodki mak wrzącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 15 minutach wrząca woda spływa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mak jest kruszony z niewielkim dodatkiem zimnej wody

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kiedy powstaje biały sok, & quot; mleko Makowe & quot;,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Można go przefiltrować przez płótno

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sok makowy może być stosowany w kuchni bezmięsnej i wegetariańskiej

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy