skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowałem w żeliwie, ale z pewnością nie jest to konieczne. Myślę, że ogólnie można gotować nie w piekarniku, ale na kuchence w grubościennym rondlu
Krok 2:
Pszenicę namoczyć w wodzie i pozostawić na noc
Krok 3:
Dodaj suszone owoce i orzechy. Nie miałem pokrywki do garnka, więc uzupełniłem trzecią miarę wody. Gotowałem w piekarniku na maksymalnym ogniu, aż zapach "gotowej owsianki" zniknął. Zajęło to około godziny, ale myślę, że lepiej jest poruszać się po zapachu, ponieważ piekarniki są bardzo różne.
Krok 4:
Aby przygotować mleko z maku, sparzyć słodki mak wrzącą wodą.
Krok 5:
Po 15 minutach wrząca woda spływa.
Krok 6:
Mak jest kruszony z niewielkim dodatkiem zimnej wody
Krok 7:
Kiedy powstaje biały sok, & quot; mleko Makowe & quot;,
Krok 8:
Można go przefiltrować przez płótno
Krok 9:
Sok makowy może być stosowany w kuchni bezmięsnej i wegetariańskiej
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g