biszkopt karmelowy
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj żółtka z cukrem i wanilią.
dodaj gotowane mleko skondensowane, wszystko dobrze wymieszaj.
dodaj śmietanę. Wymieszać.
zgaś sodę octem. Bardzo delikatnie i szybko wymieszaj.
Mąkę przesiać i szybko, delikatnie wymieszać z ciastem.
piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
sprawdź gotowość biszkoptu drewnianym szpikulcem.
w powolnej kuchence piec biszkopt przez 65 minut. Po sygnale pozostaw na podgrzaniu na 20 minut.
połóż gotowy biszkopt na oddychającej powierzchni i ostudź.
dodaj gotowane mleko skondensowane, wszystko dobrze wymieszaj.
dodaj śmietanę. Wymieszać.
zgaś sodę octem. Bardzo delikatnie i szybko wymieszaj.
Mąkę przesiać i szybko, delikatnie wymieszać z ciastem.
piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
sprawdź gotowość biszkoptu drewnianym szpikulcem.
w powolnej kuchence piec biszkopt przez 65 minut. Po sygnale pozostaw na podgrzaniu na 20 minut.
połóż gotowy biszkopt na oddychającej powierzchni i ostudź.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g