jabłko charlotte z chleba w cudownym piecu

proste, smaczne, niezwykłe-spróbuj, nie pożałujesz! Po wojnie w Kaliningradzie znajomy Niemiec nauczył mamę.
arinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 83 % 29 g
157 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

mleko w szerokiej misce dobrze wymieszaj z 1 szklanką cukru

 Bochenek kroimy w plastry po 1,5-2 cm i moczymy w słodkim mleku

 cienko pokrojone jabłka mieszamy z drugą szklanką cukru i cynamonem do smaku

cudowny piec jest dobrze nasmarowany olejem roślinnym i układasz w nim mokry Bochenek warstwami (wypełniasz wszystkie puste przestrzenie kawałkami tego samego bochenka) jabłka i ponownie Bochenek.

 na wierzch posyp cynamonem wylej resztki mleka, zamknij pokrywkę i upiecz. Robię wszystko na oko

 trzeba tylko koniecznie kwaśne jabłka i żeby chleb dobrze zmokł

 będzie gotowe, gdy jabłka zostaną upieczone

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy