Manna z truskawkami w powolnej kuchence
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzej mleko, rozpuść w nim masło. Dodaj semolinę. Pozostaw na co najmniej 20 minut do spęcznienia. Zostawiam na co najmniej 2,5 godziny — dzięki temu jest bardziej przewiewny. Lepiej-jeszcze dłużej.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem, dodaj olej roślinny, ponownie ubij.
Krok 3:
Tam włóż semolinę do mleka. Wymieszaj z mąką, wanilią i proszkiem do pieczenia.
Krok 4:
Jagody obtoczyć w mące, dodać do ciasta. (Na zdjęciu mannik z truskawkami). Nasmaruj formę i posyp trochę semoliną. Rozłóż ciasto.
Krok 5:
W powolnej kuchence piec w trybie "Pieczenia" przez 65-70 minut (lub w piekarniku przez około godzinę). Następnie połóż na ruszcie, aby manna ostygła (zamiast rusztu możesz użyć formy multicookera do podwójnego kotła).
Krok 6:
Odwróć i posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g