owsianka z pszenicy talkana

Takie Szybkie śniadanie jest zdrowe i zdrowe!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 10 g
tłuszcze 14 % 10 g
węglowodany 71 % 49 g
317 kcal
IG: 2 / 12 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel mąkę pszenną w młynku do kawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz rodzynki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj mleko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do niego wszystkie potrawy: świeże masło, umyte rodzynki, cukier, świeży miód, trochę soli i poczekaj, aż trochę ostygnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mąkę z mlekiem i ułóż w dowolnej formie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po schłodzeniu można go odciąć i zjeść.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wspaniałe jedzenie!

przygotowanie chałwy opiera się na mące. Rozmawiając o gotowaniu, moja przyjaciółka kiedyś narzekała, że znalazła przepis na chałwę na bazie pszennego tolkanu, a co to jest i z czym jest spożywane, nie jest znane. Białe światło jest świetne, a na białym świetle jest wielu dobrych ludzi, którzy zawsze są gotowi przyjść na ratunek. Po kilku dniach przekazano mi przez dziesiąte ręce kartkę papieru, na której opisano przygotowanie tolkana.
gotuj Tolkan, aby uzyskać mąkę z pszenicy, która została smażona. Kup ziarno na rynku, tylko pamiętaj, aby wyjaśnić, czy zostało potraktowane trucizną od gryzoni. Opłucz ziarno pszenicy kilka razy, spuść wodę, usuń obce zanieczyszczenia, wysusz na tkaninie.
weź żeliwną dużą patelnię i usmaż ziarno jak nasiona na suchej patelni. Stale mieszaj masę, aby uzyskać równomierną obróbkę cieplną.
gotowe ziarno ma przyjemny smak i złotobrązowy kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy