Ciasto Żyrafa
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij zmiękczone masło z cukrem. Dodaj jajko i jeszcze raz ubij. Następnie wlej przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto kruche. Włóż ciasto do lodówki.
W przypadku sufletu dobrze ubij jajka z cukrem. Kontynuując ubijanie, dodaj na przemian twarożek, następnie śmietanę, masło, cukier waniliowy i skrobię.
podziel ciasto na dwie nierówne części. Umieść większość ciasta w wysmarowanej olejem dzielonej formie i rozprowadź na niej, tworząc podstawę ciasta z dość wysokimi bokami. Ciasto jest kruche, ale dobrze się formuje.
wlej suflet do formy. Z pozostałego ciasta zrób kulki, prostokąty i trójkąty i ułóż na sufle w chaotyczny sposób.
włóż ciasto do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 1 godzinę.
zrobiłem pieczenie w powolnej kuchence przez 65+20 minut.
pozwól ciastu ostygnąć w formie, a dopiero potem przenieś je na talerz.
W przypadku sufletu dobrze ubij jajka z cukrem. Kontynuując ubijanie, dodaj na przemian twarożek, następnie śmietanę, masło, cukier waniliowy i skrobię.
podziel ciasto na dwie nierówne części. Umieść większość ciasta w wysmarowanej olejem dzielonej formie i rozprowadź na niej, tworząc podstawę ciasta z dość wysokimi bokami. Ciasto jest kruche, ale dobrze się formuje.
wlej suflet do formy. Z pozostałego ciasta zrób kulki, prostokąty i trójkąty i ułóż na sufle w chaotyczny sposób.
włóż ciasto do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 1 godzinę.
zrobiłem pieczenie w powolnej kuchence przez 65+20 minut.
pozwól ciastu ostygnąć w formie, a dopiero potem przenieś je na talerz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g