Ciasto Żyrafa

bardzo ładne i pyszne ciasto z delikatnym sufletem! W różnych przepisach to ciasto nazywa się inaczej: żyrafa i krowa Burenka. Bardziej podoba mi się nazwa żyrafa. Dokonałem drobnych zmian i dostałem własną żyrafę.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 34 % 19 g
węglowodany 52 % 29 g
318 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
ubij zmiękczone masło z cukrem. Dodaj jajko i jeszcze raz ubij. Następnie wlej przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto kruche. Włóż ciasto do lodówki.
W przypadku sufletu dobrze ubij jajka z cukrem. Kontynuując ubijanie, dodaj na przemian twarożek, następnie śmietanę, masło, cukier waniliowy i skrobię.
podziel ciasto na dwie nierówne części. Umieść większość ciasta w wysmarowanej olejem dzielonej formie i rozprowadź na niej, tworząc podstawę ciasta z dość wysokimi bokami. Ciasto jest kruche, ale dobrze się formuje.

wlej suflet do formy. Z pozostałego ciasta zrób kulki, prostokąty i trójkąty i ułóż na sufle w chaotyczny sposób.
włóż ciasto do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 1 godzinę.
zrobiłem pieczenie w powolnej kuchence przez 65+20 minut.
pozwól ciastu ostygnąć w formie, a dopiero potem przenieś je na talerz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy