świąteczna babeczka z mandarynkami w powolnej kuchence

piękne, aromatyczne i pyszne wypieki na świąteczny stół! Drodzy forumowicze! Szczęśliwego Nowego Roku! Wesołych Świąt! Chcę podzielić się z wami przepisem na bardzo smaczną i fantastycznie piękną świąteczną babeczkę! Taką pyszną i szybką babeczkę można upiec w Wigilię Bożego Narodzenia, jeśli nie zdążyłeś tego zrobić wcześniej. A teraz możesz zadowolić rodzinę, zwłaszcza jeśli masz dużo mandarynek.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 56 % 25 g
260 kcal
IG: 20 / 8 / 72

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Olej wyjmujemy z wyprzedzeniem, w ciągu kilku godzin. Mandarynki należy dokładnie oczyścić z białego filmu i żył i podzielić na plasterki. W razie potrzeby posiekaj suszone owoce, wlej alkohol na kilka godzin.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz musisz haramelizować mandarynki. Smażymy je na maśle, posypując cukrem pudrem, z obu stron, aż lekko się zrumienią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    To powinny być plasterki mandarynki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij z patelni na talerz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelnię wkładamy suszone owoce wraz z alkoholem i gotujemy na małym ogniu, mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż do miski. Wszystko schładzamy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz przejdźmy do testu. Ubij zmiękczone masło z cukrem i wanilią, dodawaj jajka pojedynczo, ubijając, aż uzyskasz pienistą jednorodną masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj przyprawy, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z kolei dodajemy orzechy, suszone owoce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj silikonową szpatułką. Okazuje się, że ciasto jest dość gęste.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj dno i boki rondla olejem, przykryj dno kółkiem papieru do pieczenia lub silikonową matą. Rozłóż trzecią część ciasta, na nim-połowę mandarynek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie druga warstwa ciasta i ponownie mandarynki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zamknij pozostałe ciasto i włóż rondel do multicookera.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włącz tryb pieczenia przez półtorej godziny. Po wyschnięciu multicookera nie otwieraj pokrywy przez 10-15 minut. Oto taka babeczka.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przewracamy go na talerz, usuwamy papier. Przykryj pokrywką lub miską i usuń w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin lub lepiej-na jeden dzień.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie udekoruj cukrem pudrem, plasterkami mandarynki i skórką pomarańczową. Możesz ogólnie zorganizować ognistą ekstrawagancję-polać rumem i podpalić. Fantastyczny widok!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zapraszamy wszystkich do stołu i kroimy naszą cudowną babeczkę. Wesołych Świąt!

jak wszystkie babeczki, babeczka mandarynkowa staje się smaczniejsza, im dłużej "dojrzewa". Dlatego w przyszłym roku upiecz go wcześnie i odłóż na bok, zawijając go w pergamin, aby nikt nie znalazł go przed czasem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal / 100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal / 100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy