Jak pięknie rzeźbić manty

piękne manty to duma gospodyni! Naucz się rzeźbić i otrzymuj komplementy! Co powiedzieć?! Piękna prezentacja potrawy zwiększa prawdopodobieństwo uratowania po obiedzie. A jeśli nie jesteś żonaty, prawdopodobieństwo bezpośredniej drogi do serca przez żołądek również . Dlatego piękne manty nikomu nie zaszkodzą!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 35 % 16 g
węglowodany 48 % 22 g
262 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do nadziewania manti używa się mielonej wołowiny i baraniny, drobiu i dziczyzny. Idealnie mięso jest drobno posiekane. Zdarza się również, że dodaje się wodę. Jeśli mięso mielone jest chude, dodaj kurduk, inne tłuszcze. Jeśli mięso mielone jest suche, dodaj wodę. Powinno być dużo cebuli. Do mięsa dodaje się również dynię (jest to wersja świąteczna) lub ziemniaki, a także przygotowują manti z ziołami (nawiasem mówiąc, bardzo, bardzo smaczne).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia, dobrze ugniataj-ubij i pozostaw do zaparzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do ciasta rozpuść sól w wodzie i przesiając porcjami mąkę, zagniataj ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw ciasto na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj podłogi-palety mantovar olejem roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto według liczby pięter w mantovarc. Rzeźb na jednym piętrze, rozłóż, a następnie weź następny kawałek ciasta. Dalej - jak pięknie rzeźbić manty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piękne manty

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na każdym kwadracie umieść małą kostkę masła i łyżkę mielonego mięsa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz rogi kwadratu razem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz sąsiednie rogi parami. Jest to najczęstszy, najszybszy i jeden z najpiękniejszych sposobów rzeźbienia manti.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piękne manty

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połącz najpierw jako pierogi, ale uformuj tylko w dwóch punktach, aby zrobić dziurę w środku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Otwórz wolne krawędzie i połącz z przeciwną krawędzią, aby owinęły wypełnienie i wyglądały jak płatki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Te róże są uzyskiwane. Są podawane na święta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piękne manty

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zrób szczypanie tam, gdzie nie ma nadzienia i zwiń pasek w rolkę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Oto takie piękno i szybko!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Piękne manty

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posmaruj środek paska masłem, partiami w równej odległości ułóż nadzienie i ściśnij w pustych miejscach.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zwiń, zabezpiecz krawędź. Bardzo piękny sposób!

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Piękne manty

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Owiń krawędź, ale nie ściskaj.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Zwiń rolkę, zabezpiecz krawędź.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Piękne manty

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Otwórz każdy płatek i przypnij go do sąsiedniego, a więc w kółko.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    W tej wersji róży okazuje się więcej płatków, róża okazuje się wspanialsza.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Tak pięknie!

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Piękne manty

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Rozwałkuj ciasto, zrób z niego kółka na manty o średnicy 10-12 cm.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Następnie otwórz płatki i połącz każdy płatek z sąsiednim.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    I piękny, i zjadł jeden-i zjadł.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Gotuj manti przez około 20 minut.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Sekretem pięknych manti podczas serwowania jest spryskanie ich wodą z butelki z rozpylaczem, gdy tylko się ugotują, a następnie będą błyszczące i nie poplamione.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy