skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nawet niezbyt słodkie i niezbyt piękne truskawki nadają się do tego dania, takie nieuchronnie można znaleźć, jak starannie wybrać. Wręcz przeciwnie, im bardziej jest miękki, tym bardziej jednorodny jest puree i lepszy będzie lód. Kiwi lepiej też wybrać miękkie, bardzo dojrzałe.
Krok 2:
Wlej cukier do wody, podgrzej, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj sok z cytryny. Dostosuj ilość cukru i soku z cytryny do swoich upodobań, wiele zależy od słodyczy jagód i owoców.
Krok 3:
Truskawki obrać, zmiażdżyć zgniataczem.
Krok 4:
Obierz Kiwi, pokrój na kawałki i puree. Możesz użyć blendera lub tarki.
Krok 5:
Dodaj połowę syropu cukrowego do przecieru truskawkowego.
Krok 6:
Wlej pozostały syrop cukrowy do puree z kiwi.
Krok 7:
Do foremek użyłem małych plastikowych kubków (100 ml) i drewnianych patyczków do lodów. Ogólnie rzecz biorąc, w sprzedaży są specjalne formy do domowych lodów.
Krok 8:
Wlej przecier truskawkowy do jednej szklanki, wypełniając go do połowy. Drugi do połowy napełnij puree z kiwi. Umieść formy w zamrażarce na 1 godzinę.
Krok 9:
Włóż drewniane patyczki do zamarzniętej mieszanki.
Krok 10:
Wlej odpowiednio Pozostałe puree z truskawek i kiwi. Włóż Formy do lodówki, aż całkowicie zamarzną, zajmie to 2-3 godziny. Wyjmij lód owocowy z kokilek. Jeśli utknie, można je zanurzyć w gorącej wodzie na kilka sekund.
możesz zrobić pasiasty lód owocowy, wypełniając kubki do połowy, a po przyklejeniu patyczków wlej tłuczone ziemniaki w innym kolorze. Ale w tym przepisie postanowiłam przestrzegać monochromatyczności :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g