domowe lody lody owocowe w blenderze

Nawet letni upał z takim odświeżaczem okaże się rajem! Co jest lepszego niż orzeźwiający, słodko-kwaśny, aromatyczny lód owocowy, który nie zawiera ani grama chemii? W przeciwieństwie do zakupionych lodów owocowych, taki mrożony przecier owocowy zawiera tylko naturalne składniki. W tym przepisie użyłam truskawek i kiwi, ale równie dobrze można zrobić domowy lód owocowy z wiśni, pomarańczy, ananasa, innych owoców i jagód według własnego gustu.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
53 kcal
IG: 17 / 33 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nawet niezbyt słodkie i niezbyt piękne truskawki nadają się do tego dania, takie nieuchronnie można znaleźć, jak starannie wybrać. Wręcz przeciwnie, im bardziej jest miękki, tym bardziej jednorodny jest puree i lepszy będzie lód. Kiwi lepiej też wybrać miękkie, bardzo dojrzałe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukier do wody, podgrzej, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj sok z cytryny. Dostosuj ilość cukru i soku z cytryny do swoich upodobań, wiele zależy od słodyczy jagód i owoców.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Truskawki obrać, zmiażdżyć zgniataczem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz Kiwi, pokrój na kawałki i puree. Możesz użyć blendera lub tarki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj połowę syropu cukrowego do przecieru truskawkowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pozostały syrop cukrowy do puree z kiwi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do foremek użyłem małych plastikowych kubków (100 ml) i drewnianych patyczków do lodów. Ogólnie rzecz biorąc, w sprzedaży są specjalne formy do domowych lodów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej przecier truskawkowy do jednej szklanki, wypełniając go do połowy. Drugi do połowy napełnij puree z kiwi. Umieść formy w zamrażarce na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż drewniane patyczki do zamarzniętej mieszanki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej odpowiednio Pozostałe puree z truskawek i kiwi. Włóż Formy do lodówki, aż całkowicie zamarzną, zajmie to 2-3 godziny. Wyjmij lód owocowy z kokilek. Jeśli utknie, można je zanurzyć w gorącej wodzie na kilka sekund.

możesz zrobić pasiasty lód owocowy, wypełniając kubki do połowy, a po przyklejeniu patyczków wlej tłuczone ziemniaki w innym kolorze. Ale w tym przepisie postanowiłam przestrzegać monochromatyczności :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy