marynowana pigwa na zimę

Masz dość dżemu? Spróbuj marynować pigwę! Ten artykuł dotyczy kulinarnego przepisu na marynowaną pigwę. Tutaj Przeanalizujemy wszystkie subtelności tego dania. Istnieje wiele przepisów. Tutaj podzielimy jeden z wielu. Zacznijmy gotować.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 15 g
60 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min
umyj posortowane owoce, pozwól wodzie spłynąć, pokrój nożem w kliny, obierz, usuń skrzynkę nasienną i uszkodzone miejsca i pokrój na kawałki. Zaleca się przechowywanie pokrojonych kawałków w zimnej wodzie. Aby nadać pigwie miękkość, blanszuje się ją we wrzącej wodzie, a następnie chłodzi w wodzie. Włóż schłodzone części pigwy do słoików i zalej marynatą. Aby przygotować marynatę, wlej wodę do rondla, dodaj goździki, cukier i cynamon, gotuj przez 7 minut, wlej ocet, zagotuj marynatę i wlej do niej słoiki. Stosunek układania jest następujący: 60% pigwy, 40% marynaty. Zalane słoiki przykryj pokrywkami, włóż do rondla z podgrzaną wodą i pasteryzuj w temperaturze 900C: słoiki o pojemności 0,5 l-15 minut, o pojemności 1 L – 20 minut, o pojemności 3 L – 30 minut lub sterylizuj: słoiki 0,5 l – 8 minut, 1 L – 12 minut, 3 L-25 minut. Jedzenie jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy