marynowana pigwa na zimę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
umyj posortowane owoce, pozwól wodzie spłynąć, pokrój nożem w kliny, obierz, usuń skrzynkę nasienną i uszkodzone miejsca i pokrój na kawałki. Zaleca się przechowywanie pokrojonych kawałków w zimnej wodzie. Aby nadać pigwie miękkość, blanszuje się ją we wrzącej wodzie, a następnie chłodzi w wodzie. Włóż schłodzone części pigwy do słoików i zalej marynatą. Aby przygotować marynatę, wlej wodę do rondla, dodaj goździki, cukier i cynamon, gotuj przez 7 minut, wlej ocet, zagotuj marynatę i wlej do niej słoiki. Stosunek układania jest następujący: 60% pigwy, 40% marynaty. Zalane słoiki przykryj pokrywkami, włóż do rondla z podgrzaną wodą i pasteryzuj w temperaturze 900C: słoiki o pojemności 0,5 l-15 minut, o pojemności 1 L – 20 minut, o pojemności 3 L – 30 minut lub sterylizuj: słoiki 0,5 l – 8 minut, 1 L – 12 minut, 3 L-25 minut. Jedzenie jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g

