grzyby marynowane na zimę
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
w naszej rodzinie panuje kult grzybów. Każdej jesieni wraz ze wszystkimi domownikami dokonujemy barbarzyńskich najazdów na daczy i okoliczne lasy. Właściwie w ten weekend udało mi się zdobyć cały koszyk wspaniałych rudych! Cóż, może nie kosz, ale prawie kilogram. Ale nie jadłem ich od stu lat! Z trudem tłumiąc pokusę smażenia i jedzenia apetycznego stosu na miejscu, postanowiłem marynować cały "połów".
to wspaniały posiłek na noworoczny stół, świetna przekąska dla dietetyków i pyszna przekąska w porze lunchu. Chociaż dla mnie marynowane grzyby ze świeżymi ziołami to już pełny obiad. W takim przypadku mam nawet niesamowicie udany przepis kulinarny.
na początku najbardziej nieprzyjemną rzeczą jest to, że Rude muszą zostać wyczyszczone i spłukane. Nie lubię obierać grzybów, ale gadżety wymagają poświęcenia. Po oczyszczeniu Ryzhiki można zalać lekko osoloną wrzącą wodą i wrzucić do durszlaka. Po takiej procedurze marynowane grzyby są jeszcze bardziej delikatne. Teraz możesz lekko się zrelaksować i przygotować marynatę.
Nie lubię zawracać sobie głowy marynowaniem grzybów, więc marynata jest najprostsza. Trochę wody – tylko 2/3 szklanki – mieszam z solą i kwasem cytrynowym, a następnie doprowadzam do wrzenia. Marynatę należy gotować przez 20 minut na małym ogniu. Nawiasem mówiąc, marynowane grzyby można gotować bez kwasu cytrynowego – wystarczy dodać trochę octu do lekko schłodzonej marynaty.
tę marynatę należy zalać gotowaną papryką, dodać groszek ziela angielskiego i gotować przez 15 minut. Następnie grzyby należy przecedzić do czystego rondla, włożyć do wysterylizowanych słoików i ponownie zalać marynatą. Teraz wystarczy je zwinąć i umieścić na balkonie – czekać na podanie.
Cóż, ja lubię smażyć marynowane grzyby w mące tuż przed podaniem. Szczerze mówiąc-przekąska okazuje się jeszcze lepsza niż świąteczne ciasto!
to wspaniały posiłek na noworoczny stół, świetna przekąska dla dietetyków i pyszna przekąska w porze lunchu. Chociaż dla mnie marynowane grzyby ze świeżymi ziołami to już pełny obiad. W takim przypadku mam nawet niesamowicie udany przepis kulinarny.
na początku najbardziej nieprzyjemną rzeczą jest to, że Rude muszą zostać wyczyszczone i spłukane. Nie lubię obierać grzybów, ale gadżety wymagają poświęcenia. Po oczyszczeniu Ryzhiki można zalać lekko osoloną wrzącą wodą i wrzucić do durszlaka. Po takiej procedurze marynowane grzyby są jeszcze bardziej delikatne. Teraz możesz lekko się zrelaksować i przygotować marynatę.
Nie lubię zawracać sobie głowy marynowaniem grzybów, więc marynata jest najprostsza. Trochę wody – tylko 2/3 szklanki – mieszam z solą i kwasem cytrynowym, a następnie doprowadzam do wrzenia. Marynatę należy gotować przez 20 minut na małym ogniu. Nawiasem mówiąc, marynowane grzyby można gotować bez kwasu cytrynowego – wystarczy dodać trochę octu do lekko schłodzonej marynaty.
tę marynatę należy zalać gotowaną papryką, dodać groszek ziela angielskiego i gotować przez 15 minut. Następnie grzyby należy przecedzić do czystego rondla, włożyć do wysterylizowanych słoików i ponownie zalać marynatą. Teraz wystarczy je zwinąć i umieścić na balkonie – czekać na podanie.
Cóż, ja lubię smażyć marynowane grzyby w mące tuż przed podaniem. Szczerze mówiąc-przekąska okazuje się jeszcze lepsza niż świąteczne ciasto!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Rydzyki świeże - 17 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g