marynowane buraki na zimę

świetny przepis na najsmaczniejszy zimowy Spin! Zimą praktycznie nie kupuję warzyw w sklepach, ponieważ nie jestem pewien, czy w tak zimnych porach roku można sprzedawać produkty ekologiczne. Dlatego wychodzę z sytuacji po prostu konserwując jedzenie. W ten sposób oczyszczam siebie i moją rodzinę i mam na stole przez całą zimę masę pysznych produktów. Teraz podzielę się z wami jednym z moich ulubionych przepisów kulinarnych, a mianowicie marynowanymi burakami na zimę.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
52 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
więc na początek myjemy korzenie i gotujemy je na umiarkowanym ogniu w wystarczającej ilości wody, aż będą ugotowane. Zwykle zajmuje to 25-30 minut. Po tym czasie oblewamy buraki zimną wodą i obieramy z niej skórę. Następnie pokrój przygotowane korzenie na średnie kostki. Teraz bierzemy cebulę, obieramy ją, kroimy w cienkie półpierścienie. Następnie włóż wymieszane buraki i cebulę do wysterylizowanych słoików i zalej gorącą marynatą (wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj), zamknij pokrywki i pozwól słoikom ostygnąć w ciepłym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy