marynowane buraki na zimę
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc na początek myjemy korzenie i gotujemy je na umiarkowanym ogniu w wystarczającej ilości wody, aż będą ugotowane. Zwykle zajmuje to 25-30 minut. Po tym czasie oblewamy buraki zimną wodą i obieramy z niej skórę. Następnie pokrój przygotowane korzenie na średnie kostki. Teraz bierzemy cebulę, obieramy ją, kroimy w cienkie półpierścienie. Następnie włóż wymieszane buraki i cebulę do wysterylizowanych słoików i zalej gorącą marynatą (wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj), zamknij pokrywki i pozwól słoikom ostygnąć w ciepłym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g