marynowany tołpyga w pikantnej marynacie

przepis jest prosty i smakuje jak prawdziwy przysmak! Nie ma lepszego jedzenia niż marynowany karp karpiowy dla kłusownika-jak żartuje mój znajomy, który podzielił się ze mną tym przepisem kulinarnym. To naprawdę prosty przepis, a wszystkie składniki są łatwiejsze do zdobycia.
Emiliya IQAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 75 % 18 g
węglowodany 21 % 5 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 30 min

ryby zawsze myję, czyszczę, usuwam wszystkie dostępne kości i głowę. A potem kroję karpia na kawałki. Te kawałki można niemal natychmiast posolić i natrzeć mieszanką przypraw. Zwykle do marynowania karpia robię mieszankę liści laurowych, kilku goździków, kolendry, czerwonej papryki, rozmarynu, ziela angielskiego, kminku i czarnego pieprzu.
w razie potrzeby kminek lub goździki można usunąć-i tak marynowany srebrny karp okaże się bardzo smaczny. Teraz rybę można odłożyć na bok i zająć się innymi składnikami.
teraz musisz zetrzeć marchewki, obrać cebulę i pokroić w półpierścienie. Cebulę i marchewkę można umieścić w jednej misce – nadal trzeba je wymieszać.
teraz w kaczątku, salaterce lub innym głębokim naczyniu układam najpierw warstwę cebuli z marchewką, potem kawałki karpia i ponownie cebulę i marchewkę.
pozostaje tylko wymieszać ocet z olejem roślinnym i zalać rybą tą marynatą. Radzę spróbować Nie słonecznika, ale oliwy z oliwek – wtedy smak marynowanego karpia będzie bardziej nasycony.
następnie wkładam rybę do lodówki na jeden dzień. Już po dniu można go zjeść, ale marynowany karp będzie smaczniejszy, jeśli będziesz cierpliwy przez kilka kolejnych dni. Chociaż nie mam go długo.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Tołpyga - 86   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy