skład / składniki
metoda gotowania
ryby zawsze myję, czyszczę, usuwam wszystkie dostępne kości i głowę. A potem kroję karpia na kawałki. Te kawałki można niemal natychmiast posolić i natrzeć mieszanką przypraw. Zwykle do marynowania karpia robię mieszankę liści laurowych, kilku goździków, kolendry, czerwonej papryki, rozmarynu, ziela angielskiego, kminku i czarnego pieprzu.
w razie potrzeby kminek lub goździki można usunąć-i tak marynowany srebrny karp okaże się bardzo smaczny. Teraz rybę można odłożyć na bok i zająć się innymi składnikami.
teraz musisz zetrzeć marchewki, obrać cebulę i pokroić w półpierścienie. Cebulę i marchewkę można umieścić w jednej misce – nadal trzeba je wymieszać.
teraz w kaczątku, salaterce lub innym głębokim naczyniu układam najpierw warstwę cebuli z marchewką, potem kawałki karpia i ponownie cebulę i marchewkę.
pozostaje tylko wymieszać ocet z olejem roślinnym i zalać rybą tą marynatą. Radzę spróbować Nie słonecznika, ale oliwy z oliwek – wtedy smak marynowanego karpia będzie bardziej nasycony.
następnie wkładam rybę do lodówki na jeden dzień. Już po dniu można go zjeść, ale marynowany karp będzie smaczniejszy, jeśli będziesz cierpliwy przez kilka kolejnych dni. Chociaż nie mam go długo.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Tołpyga - 86 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g