jajka marynowane w sosie sojowym

Kuchnia chińska jest bogata w niezwykłe przepisy. Oto jeden z nich! Tak delikatna i pikantna przekąska jest bardzo lubiana przez Chińczyków. Znalazłem przepis na marynowane jajka w książce o jedzeniu różnych narodów. Przygotujmy to danie razem, a będziesz mile zaskoczony oryginalnym smakiem przystawki.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 35 % 11 g
84 kcal
IG: 82 / 0 / 18

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

jaja kurze gotujemy przez 10-12 minut, po czym zanurzamy je w zimnej wodzie do ostygnięcia. Jaja kurze można zastąpić jajami przepiórczymi. Następnie uwalniamy je ze skorupy i nakłuwamy w kilku miejscach, aby jajka lepiej wchłaniały aromaty przypraw. Przygotowane jajka wkładamy do rondla z wodą, dodając wódkę, cebulę, korzeń pietruszki, cukier granulowany, sól, przyprawy i część sosu sojowego. Gotuj je w takiej marynacie przez 10 minut. Gotowe marynowane jajka schładzamy, kroimy w plasterki i układamy wachlarzem na talerzu pokrytym liśćmi zielonej sałaty. Posyp przekąskę pozostałym sosem sojowym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy