jajka marynowane w sosie sojowym
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
jaja kurze gotujemy przez 10-12 minut, po czym zanurzamy je w zimnej wodzie do ostygnięcia. Jaja kurze można zastąpić jajami przepiórczymi. Następnie uwalniamy je ze skorupy i nakłuwamy w kilku miejscach, aby jajka lepiej wchłaniały aromaty przypraw. Przygotowane jajka wkładamy do rondla z wodą, dodając wódkę, cebulę, korzeń pietruszki, cukier granulowany, sól, przyprawy i część sosu sojowego. Gotuj je w takiej marynacie przez 10 minut. Gotowe marynowane jajka schładzamy, kroimy w plasterki i układamy wachlarzem na talerzu pokrytym liśćmi zielonej sałaty. Posyp przekąskę pozostałym sosem sojowym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g










