bakłażan marynowany w winie

Przygotuj znajome danie w nowy sposób! I niech wszyscy będą zaskoczeni!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 53 % 9 g
węglowodany 41 % 7 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min
czy kiedykolwiek próbowałeś bakłażana marynowanego w winie. Nie? Ile straciłeś! Nawet królowie nie wstydzą się postawić takiego jedzenia na stole. Ten przepis kulinarny był testowany przez długi czas u matki bliskiej przyjaciółki. Zawsze je przygotowywała, gdybyśmy szli na piknik. A teraz dzielę się z Tobą bakłażanem marynowanym w winie.

bakłażan marynowany w winie wymaga dość tradycyjnych produktów, które o każdej porze roku można znaleźć w supermarkecie.
umyte niebieskie kroję w pierścienie, sól i zostawiam na 20-25 minut, aby wraz z nadmiarem soku z bakłażana wyszła gorycz. Nadmiar soku usuwam papierową serwetką. Smażyć na gorącym oleju po obu stronach.
do marynaty: mielę czosnek, chili i oregano, dodaję Wino i ocet, mieszam.
wylej schłodzony bakłażan marynatą i włóż do lodówki na półtorej do dwóch godzin, jeśli nie możesz się doczekać. Najlepiej pozwolić im stać dłużej.
wszyscy, możesz spróbować bakłażana marynowanego w winie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy