skład / składniki
metoda gotowania
przyjemne dla gospodyń domowych: słoiki nie muszą być sterylizowane przed załadowaniem warzyw! Wystarczy umyć je sodą, a następnie spłukać w gorącej wodzie. Ale nadal będziesz musiał sterylizować słoiki z warzywami.
umyj i obierz warzywa, nie musisz obierać młodej cukinii. Pokrój ogórki i cukinię w kółka, najlepiej cieńsze. Umyj warzywa, strząśnij nadmiar wilgoci. I napełnij słoiki zielenią.
ułóż ogórki z cukinią na wierzchu, lekko dociskając, aby warzywa dobrze pasowały.
dodaj sól, cukier, pieprz do wody (1 szklanka), podpal, zagotuj i usuń.
wlej warzywa do słoików wrzącą wodą, przytrzymaj przez 3 minuty, a następnie spuść wodę. Zrób to 2 razy. Dodaj obrany czosnek do słoików. Wlej ocet do wody z solą, cukrem i pieprzem. I zalej ogórki cukinią powstałą marynatą. Sterylizuj słoiki, przykrywając pokrywkami od góry (tymi, które przekręcisz). Możesz to zrobić w piekarniku w temperaturze 150 ° C przez 15-20 minut - w przypadku słoików litrowych.
Zwiń słoiki, odwróć je, przykryj kocem, aż ostygną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g