skład / składniki
metoda gotowania
rybę pokroić w filety, zdjąć skórę, miąższ pokroić na kawałki wielkości około 2 cm. włożyć do miski, doprawić esencją octową i odstawić na 1 h w lodówce, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyjmij miskę z lodówki, Posol rybę i pieprz czarnym pieprzem, wymieszaj, przenieś do durszlaka. Przykryj folią, dociśnij niezbyt dużym obciążeniem i wstaw do lodówki na półmisku, gdzie sok może spłynąć wraz z nadmiarem octu, przez 30 minut.marchewki i daikon obierz i drobno posiekaj, wymieszaj z rybą, dodaj sos sojowy i posiekany czosnek. Podgrzej olej roślinny z kolendrą, czerwoną papryką do smaku i sezamem prawie do wrzenia i nie pozwól mu się zagotować, zalej tym olejem XE. Wymieszać. Umyj słodką paprykę, usuń nasiona wraz z łodygą, cienko pokrój miąższ. Podawaj XE z karpia, udekorowane papryką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Daikon - 21 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sazan azowski - 121 kcal/100g
- Karp kaspijski - 97 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g