heh ze śledzia z czosnkiem, cebulą i sosem sojowym

ulubiony śledź o niezwykłym smaku. Spodoba się wszystkim! Łatwość przygotowania Ogólnie wolę jeść śledzie w zwykłej solonej formie z ziemniakami, ale czasami zdarza się, że gotuję tak ostrą wersję – heh ze śledzia.
sofijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 27 % 7 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

przepis na gotowanie jest jak każdy inny przepis na gotowanie he.
śledzie rozmrażamy, usuwamy płetwy, oczyszczamy skórę, usuwamy szkielet i małe kości.
powstały filet jest myty i krojony na małe kawałki.
połóż posiekaną rybę na dnie przygotowanego pojemnika i lekko posyp solą.
pokrój cebulę w półpierścienie i dodaj do ryby. Tam zasypiamy wszystkie vpetia, w tym liść laurowy i ziarna pieprzu.
powtórz warstwę śledzia.
ponownie posyp szczypiorkiem z przyprawami.
wymieszaj sos sojowy z olejem roślinnym i octem 9%.
ułóż śledzie w stos z powstałą mieszanką, przykryj pokrywką.
czas marynowania wynosi około 2 godzin, ale zalecam pozostawienie go na noc.
gotowe śledzie heh pasują również do gotowanych ziemniaków, podobnie jak zwykły solony śledź, ale nadal mają przyjemny ostry smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy