skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przepis na gotowanie jest jak każdy inny przepis na gotowanie he.
śledzie rozmrażamy, usuwamy płetwy, oczyszczamy skórę, usuwamy szkielet i małe kości.
powstały filet jest myty i krojony na małe kawałki.
połóż posiekaną rybę na dnie przygotowanego pojemnika i lekko posyp solą.
pokrój cebulę w półpierścienie i dodaj do ryby. Tam zasypiamy wszystkie vpetia, w tym liść laurowy i ziarna pieprzu.
powtórz warstwę śledzia.
ponownie posyp szczypiorkiem z przyprawami.
wymieszaj sos sojowy z olejem roślinnym i octem 9%.
ułóż śledzie w stos z powstałą mieszanką, przykryj pokrywką.
czas marynowania wynosi około 2 godzin, ale zalecam pozostawienie go na noc.
gotowe śledzie heh pasują również do gotowanych ziemniaków, podobnie jak zwykły solony śledź, ale nadal mają przyjemny ostry smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g