czosnek z burakami w marynacie z octem i goździkami na zimę
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Obieramy główki czosnku z górnej łuski, zanurzamy we wrzącej wodzie na minutę, a następnie przenosimy do pojemnika z lodowatą wodą.
2. Obierz buraki, umyj, pokrój w małe kostki.
3. Napełnij czyste i wstępnie wysterylizowane słoiki czosnkiem, przesuwając je kostkami buraków.
4. Przygotuj marynatę: wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, wlej sól, cukier, czarny pieprz i goździki, trzymaj w ogniu, aż kryształy cukru i soli całkowicie się rozpuszczą. Następnie wyjmujemy patelnię z pieca, wlewamy ocet do marynaty, mieszamy.
5. Napełnij słoiki czosnkiem gorącą marynatą, pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 dni.
teraz czosnek można spożywać, okazało się bardzo smaczne, spróbuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g