czosnek z burakami w marynacie z octem i goździkami na zimę

fantazyjna przekąska doda pikanterii twojemu menu! Marynowany czosnek z burakami jest bardzo prosty w przygotowaniu nawet dla początkujących. Przekąska jest niezwykle smaczna, idealnie pasuje do smażonych lub gotowanych ziemniaków. Taki czosnek można przygotować na zimę, sterylizując napełnione słoiki we wrzącej wodzie przez około 5 minut, a następnie zwiń żelaznymi pokrywkami. Z podanej ilości otrzymasz trzy półlitrowe puszki.
KucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 15 g
72 kcal
IG: 81 / 0 / 19

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 50 min

1. Obieramy główki czosnku z górnej łuski, zanurzamy we wrzącej wodzie na minutę, a następnie przenosimy do pojemnika z lodowatą wodą.

2. Obierz buraki, umyj, pokrój w małe kostki.

3. Napełnij czyste i wstępnie wysterylizowane słoiki czosnkiem, przesuwając je kostkami buraków.

4. Przygotuj marynatę: wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, wlej sól, cukier, czarny pieprz i goździki, trzymaj w ogniu, aż kryształy cukru i soli całkowicie się rozpuszczą. Następnie wyjmujemy patelnię z pieca, wlewamy ocet do marynaty, mieszamy.

5. Napełnij słoiki czosnkiem gorącą marynatą, pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 dni.

teraz czosnek można spożywać, okazało się bardzo smaczne, spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy