zielone pomidory z czosnkiem i ostrą papryką na zimę w słoikach
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
tak więc, aby posolić pomidory w słoikach, najpierw je przygotujemy: pokrój każdy na pół i włóż talerz czosnku i czerwonej gorzkiej papryki do cięcia. Teraz układamy je w słoikach (sterylizujemy), przenosimy zieleniną, dodajemy liść laurowy i ziarna pieprzu. Przygotujemy solankę na 1 litr wody - 1 łyżkę soli kuchennej. Zalej pomidory gorącą solanką i przekręć pokrywki słoika. Gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g