Sałatka z zielonej fasoli na zimę

fasola świetnie nadaje się do półfabrykatów. Na przykład do sałatki! Każda gospodyni domowa, która konserwuje warzywa na zimę, zna wygodę tego jedzenia: możesz użyć go jako niezależnego dania, jako przystawki i dodać do zupy, a jeśli nagle pojawią się goście, zawsze będzie coś, co ich potraktuje. Proponuję wam, drogie hostessy, wypróbować przepis na sałatkę na zimę z fasolą, którą moja babcia uwielbia robić.
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
23 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 D

będziemy potrzebować zielonej fasoli szparagowej. Od niej odcinamy końcówki strąków i kroimy na kawałki. Krótko, około 10 minut, blanszuj pokrojone strąki we wrzącej wodzie. Teraz musisz umieścić go w słoikach, wstępnie wysterylizowanych. W każdym słoiku umieść 3 ziarna pieprzu, 1 ząbek czosnku, liście pietruszki (można z gałązkami) i 2 kawałki goździków.

marynatę gotujemy z wody z solą i cukrem(na 1 litr wody 1 łyżka soli i 3 łyżki cukru). Zalej fasolę marynatą, zwiń słoiki i zawiń w ciepło, aż ostygną. Zimą z tej fasoli można zrobić sałatkę i podawać ją jako przystawkę, na przykład do ziemniaków.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- dokładnie umyj warzywa, nawet jeśli je obierasz
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców i zieleni
- pozbądź się zgniłych produktów
- nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry), gotuj pokrywki przez 10 minut
- podczas zwijania puszek za pomocą zszywacza upewnij się, że pokrywki przylegają do puszki
- Odwróć puszki do góry nogami, aby kontrolować jakość skrętu

jeśli dopiero zaczynasz konserwować, masz niewielkie doświadczenie w domowych przygotowaniach, lepiej być bezpiecznym i sterylizuj słoiki z warzywami, nawet jeśli przepis mówi inaczej . Gwarantuje to, że puszki nie puchną podczas procesu przechowywania, jeśli zrobiłeś coś złego, nie zgłosiłeś/nie przeniosłeś czegoś lub nie naruszyłeś technologii.
pamiętaj, że banki puchną częściej z jednego powodu: tworzą w nich nadmiar gazów . A te z kolei pojawiają się, ponieważ są uwalniane przez mikroorganizmy uwięzione w obrabianym przedmiocie .
w każdym razie, wzdęcia puszek nie mają nic wspólnego z jakością przepisu, zgodnie z którym zostały już pomyślnie przygotowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy