Sałatka z ogórków i papryki na zimę

zawsze dobrze jest przygotować witaminy na zimę, przygotować pyszne jeszcze lepiej. Inną opcją zbioru ogórków na zimę są ogórki z papryką. Na wyjściu-4,5 litra sałaty.
Lady A.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 71 % 5 g
30 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D

umyj i obierz ogórki. Umyj ponownie, pozwól wodzie spłynąć i pokrój w kółka.
cebulę obrać, umyć, pokroić w półpierścienie. Paprykę również umyć, obrać z nasion i pokroić w paski.
przenieś warzywa do osobnego naczynia, dodaj sól i wymieszaj. Pozostaw na godzinę.
po wyciśnięciu soku z warzyw (nie bądź zbyt gorliwy), przenieś je do innego naczynia.
przygotuj marynatę osobno. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie składniki marynaty w rondlu i podpal, zagotuj.
zalej sałatkę gorącą marynatą, wymieszaj. Dodaj posiekany czosnek i ponownie wymieszaj.
teraz przygotuj słoiki (umyj je i osusz). Połóż liść laurowy na dnie słoika. Napełnij słoiki sałatką. Przykryć pokrywkami. Sterylizuj przez 15 minut. Zakasać.
puszki ogórków z papryką schładzamy do góry nogami, owijając ciepłym kocem.
gotowe słoiki należy przechowywać w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy