skład / składniki
metoda gotowania
umyj i obierz ogórki. Umyj ponownie, pozwól wodzie spłynąć i pokrój w kółka.
cebulę obrać, umyć, pokroić w półpierścienie. Paprykę również umyć, obrać z nasion i pokroić w paski.
przenieś warzywa do osobnego naczynia, dodaj sól i wymieszaj. Pozostaw na godzinę.
po wyciśnięciu soku z warzyw (nie bądź zbyt gorliwy), przenieś je do innego naczynia.
przygotuj marynatę osobno. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie składniki marynaty w rondlu i podpal, zagotuj.
zalej sałatkę gorącą marynatą, wymieszaj. Dodaj posiekany czosnek i ponownie wymieszaj.
teraz przygotuj słoiki (umyj je i osusz). Połóż liść laurowy na dnie słoika. Napełnij słoiki sałatką. Przykryć pokrywkami. Sterylizuj przez 15 minut. Zakasać.
puszki ogórków z papryką schładzamy do góry nogami, owijając ciepłym kocem.
gotowe słoiki należy przechowywać w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g