pyszne bakłażany instant

pikantne bakłażany przypadną Ci do gustu! Szybko i smacznie Bardzo smaczna przekąska. Energiczność i ostrość bakłażana zależy od ilości czosnku.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
40 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

gotuj bakłażany przez 5 minut, aż bakłażany zmienią kolor, ostudź pokroić w plasterki. Papryka w paski, cebula w półpierścieniach, czosnek przez prasę. Drobno posiekaj pietruszkę (jest to dla amatora, naprawdę mi się nie podoba). Układamy wszystko warstwami. Najpierw poduszka z warzyw, potem bakłażan, na wierzchu czosnek, potem cebula i papryka. Zakończ cebulą i papryką. Wszystko zalać solanką. Odstaw na 4 godziny i możesz jeść, ale lepiej odstawić na noc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy