pyszne bakłażany instant
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotuj bakłażany przez 5 minut, aż bakłażany zmienią kolor, ostudź pokroić w plasterki. Papryka w paski, cebula w półpierścieniach, czosnek przez prasę. Drobno posiekaj pietruszkę (jest to dla amatora, naprawdę mi się nie podoba). Układamy wszystko warstwami. Najpierw poduszka z warzyw, potem bakłażan, na wierzchu czosnek, potem cebula i papryka. Zakończ cebulą i papryką. Wszystko zalać solanką. Odstaw na 4 godziny i możesz jeść, ale lepiej odstawić na noc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g