jarmuż z cukrem i octem na zimę

ten przepis jest dobry na wczesną kapustę. Z reguły wczesne odmiany kapusty nie nadają się do solenia i kVA.
JulenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
49 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

kapusta okazuje się słodko-kwaśna, chrupiąca, możesz użyć wczesnej, która z reguły nie nadaje się do solenia.
bierzemy:
- kapusta (ile zmieści się w 2 2-litrowych słoikach).
- koperek (parasole, Usuń przed umieszczeniem w słoikach).
- liść laurowy
- pieprz czarny groszek

pokrój kapustę grubo, arbitralnie.Wlać wrzącą wodę i gotować od momentu wrzenia przez 5-8 minut.
na dnie wysterylizowanego słoika kładziemy pieprz, liść laurowy i napełniamy słoiki gotową kapustą, przykrywamy pokrywkami, aby kapusta nie ostygła podczas gotowania marynaty.
zagotuj marynatę:
wlej wodę, ocet + sól + cukier do rondla - i podpal, aż się zagotuje.
* woda — 5 stosów.
* cukier granulowany - 1 stos.
* sól-3 łyżki. l.
* ocet (9%) - 150 g
* parasole koperkowe (podczas wlewania do słoików wyjmij i wyrzuć)
napełnij słoiki gorącą marynatą i zwiń.
możesz dodać kilka pierścieni buraków do marynaty i gotować, usunąć je, a także parasole koperkowe. Wtedy kolor kapusty będzie różowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy