skład / składniki
metoda gotowania
kapusta okazuje się słodko-kwaśna, chrupiąca, możesz użyć wczesnej, która z reguły nie nadaje się do solenia.
bierzemy:
- kapusta (ile zmieści się w 2 2-litrowych słoikach).
- koperek (parasole, Usuń przed umieszczeniem w słoikach).
- liść laurowy
- pieprz czarny groszek
pokrój kapustę grubo, arbitralnie.Wlać wrzącą wodę i gotować od momentu wrzenia przez 5-8 minut.
na dnie wysterylizowanego słoika kładziemy pieprz, liść laurowy i napełniamy słoiki gotową kapustą, przykrywamy pokrywkami, aby kapusta nie ostygła podczas gotowania marynaty.
zagotuj marynatę:
wlej wodę, ocet + sól + cukier do rondla - i podpal, aż się zagotuje.
* woda — 5 stosów.
* cukier granulowany - 1 stos.
* sól-3 łyżki. l.
* ocet (9%) - 150 g
* parasole koperkowe (podczas wlewania do słoików wyjmij i wyrzuć)
napełnij słoiki gorącą marynatą i zwiń.
możesz dodać kilka pierścieni buraków do marynaty i gotować, usunąć je, a także parasole koperkowe. Wtedy kolor kapusty będzie różowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g