skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować kapustę na zimę z burakami? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Staraj się nie zmniejszać objętości przypraw. Weź biały ocet, stół, 9 procent. Ale jeśli jesteś przyzwyczajony do robienia półfabrykatów z innym octem, weź go.
Krok 2:
Osobiście nie myję kapusty, po prostu usuwam z niej wszystkie górne liście. W gęstych głowach Zwykle całe wnętrze pozostaje czyste. Pokrój kapustę na cztery części.
Krok 3:
Pokrój każdą z czterech części na mniejsze talerze. Chociaż możesz po prostu pokroić ćwiartki na 2-4 kawałki. A następnie zdemontuj je rękami na osobne liście.
Krok 4:
Obierz czosnek i pokrój go w talerze.
Krok 5:
Umyj i obierz buraki. Pokrój go na dowolne kawałki. Możesz w słomkach, plasterkach, kostkach, talerzach, kostkach. Ugotowałem buraki, ale nie muszę tego robić. Buraki dodaje się tutaj surowe. I wskazane jest, aby wziąć jasny kolor.
Krok 6:
Przenieś kapustę na dno umytego i wysuszonego słoika. Lepiej jest wysterylizować go dla niezawodności. Napełnij słoik do jednej czwartej.
Krok 7:
Ułóż warstwę buraków na kapuście. Naprzemiennie warstwy kapusty i buraków, aż napełnisz całą puszkę do góry. Ubij warzywa ręką, ale staraj się nie ugniatać kapusty zbyt mocno.
Krok 8:
Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, zagotuj wodę. Dodaj do niego sól i wszystkie przyprawy. Niech trochę się zagotuje, pięć minut, aby przyprawy wydzielały swój aromat. Usuń marynatę z pieca i wlej do niej ocet. Wymieszać.
Krok 9:
Wlej gorącą marynatę na jarmuż do słoika. Leje aż do ramion. Poczekaj, aż marynata całkowicie ostygnie. Następnie zamknij słoik nylonową pokrywką i włóż do lodówki. Po kilku dniach możesz pobrać pierwszą próbkę. Gotowość kapusty można określić poprzez zmianę jej koloru. Im bardziej malinowy, tym lepszy i smaczniejszy.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g