zimowa kapusta z czosnkiem i burakami

Wspaniały kęs na zimę! Pasuje do wszystkiego! Kapusta z burakami na zimę w słoikach po raz pierwszy okazuje się wszystkim bez wyjątku. Przy minimalnej inwestycji czasu i produktów otrzymujemy chrupiącą i smaczną przekąskę.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
33 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować kapustę na zimę z burakami? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Staraj się nie zmniejszać objętości przypraw. Weź biały ocet, stół, 9 procent. Ale jeśli jesteś przyzwyczajony do robienia półfabrykatów z innym octem, weź go.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Osobiście nie myję kapusty, po prostu usuwam z niej wszystkie górne liście. W gęstych głowach Zwykle całe wnętrze pozostaje czyste. Pokrój kapustę na cztery części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój każdą z czterech części na mniejsze talerze. Chociaż możesz po prostu pokroić ćwiartki na 2-4 kawałki. A następnie zdemontuj je rękami na osobne liście.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i pokrój go w talerze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i obierz buraki. Pokrój go na dowolne kawałki. Możesz w słomkach, plasterkach, kostkach, talerzach, kostkach. Ugotowałem buraki, ale nie muszę tego robić. Buraki dodaje się tutaj surowe. I wskazane jest, aby wziąć jasny kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś kapustę na dno umytego i wysuszonego słoika. Lepiej jest wysterylizować go dla niezawodności. Napełnij słoik do jednej czwartej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż warstwę buraków na kapuście. Naprzemiennie warstwy kapusty i buraków, aż napełnisz całą puszkę do góry. Ubij warzywa ręką, ale staraj się nie ugniatać kapusty zbyt mocno.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, zagotuj wodę. Dodaj do niego sól i wszystkie przyprawy. Niech trochę się zagotuje, pięć minut, aby przyprawy wydzielały swój aromat. Usuń marynatę z pieca i wlej do niej ocet. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej gorącą marynatę na jarmuż do słoika. Leje aż do ramion. Poczekaj, aż marynata całkowicie ostygnie. Następnie zamknij słoik nylonową pokrywką i włóż do lodówki. Po kilku dniach możesz pobrać pierwszą próbkę. Gotowość kapusty można określić poprzez zmianę jej koloru. Im bardziej malinowy, tym lepszy i smaczniejszy.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy