skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie przygotowane warzywa dokładnie umyjemy. Paprykę uwolnimy od nasion i pokroimy w plasterki. Powinny być mniej więcej płaskie, więc odcinamy zbyt zakrzywioną część.
Krok 2:
Obierz marchewki i pokrój ostrym nożem ukośnie. Wysokość kawałka wynosi około pół centymetra.
Krok 3:
Pokrój dynię wolną od twardej skórki i nasion na kawałki o wysokości około 0,5 cm.
Krok 4:
Pokrój głowy bardzo młodej cebuli na pół, po usunięciu kłącza.
Krok 5:
Pieczarki muszą zaktualizować kawałek stosu i przeciąć wzdłuż na pół.
Krok 6:
Różyczki kalafiora staramy się pokroić na kawałki o wysokości zbliżonej do papryki, marchwi i dyni.
Krok 7:
Pozostaw pomidory koktajlowe w całości. Jeśli weźmiesz pomidory na gałązce, gotowe danie będzie wyglądać jeszcze bardziej wyraziście.
Krok 8:
Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 9:
Włóż warzywa do miski. Dodamy tam składniki do marynaty: - oliwa z oliwek, -czosnek, - rozmaryn (świeży zawsze będzie lepszy niż suszony, ale jeśli jest nieobecny, zrobi to również suszony), - musztarda ziarnista Dijon(zapewnia grillowanym warzywom nowy niezwykły smak). Dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Warzywa usuwamy do marynowania w lodówce przez około 20-30 minut. Nie mniej.
Krok 10:
Rozgrzej Grill elektryczny. Mój nie ma funkcji do smażenia warzyw. Więc używam programu do kanapek. Ruszty grillowe nigdy nie smaruję dodatkowo olejem. Rozłóż niesłodzone warzywa: grzyby, kalafior. Najpierw smażymy również pomidory.
Krok 11:
Jeśli pozwalają na to wymiary grilla, możesz załadować wszystkie warzywa naraz. Mój jest mały, więc po pierwszej partii wycieram kratki ręcznikiem papierowym i umieszczam następną porcję - paprykę.
Krok 12:
Następnie-marchewka i dynia z cebulą. Umieść marchewki, jeśli to możliwe, ukośnie w stosunku do pasków grilla. W ten sposób uzyskasz piękniejszy rysunek. Uważaj na słodkie warzywa: spalają się znacznie szybciej.
dynia i kalafior to dość niezwykłe składniki do grillowania. Jednak przy tak wspaniałej marynacie smak okazuje się bardzo interesujący.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g