warzywa na domowym grillu elektrycznym

znany na całym świecie dodatek z niezwykłymi składnikami. Dobrze znana przystawka została rozcieńczona nieoczekiwanymi składnikami dla różnych doznań smakowych.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 70 % 7 g
36 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie przygotowane warzywa dokładnie umyjemy. Paprykę uwolnimy od nasion i pokroimy w plasterki. Powinny być mniej więcej płaskie, więc odcinamy zbyt zakrzywioną część.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki i pokrój ostrym nożem ukośnie. Wysokość kawałka wynosi około pół centymetra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój dynię wolną od twardej skórki i nasion na kawałki o wysokości około 0,5 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój głowy bardzo młodej cebuli na pół, po usunięciu kłącza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczarki muszą zaktualizować kawałek stosu i przeciąć wzdłuż na pół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Różyczki kalafiora staramy się pokroić na kawałki o wysokości zbliżonej do papryki, marchwi i dyni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw pomidory koktajlowe w całości. Jeśli weźmiesz pomidory na gałązce, gotowe danie będzie wyglądać jeszcze bardziej wyraziście.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż warzywa do miski. Dodamy tam składniki do marynaty: - oliwa z oliwek, -czosnek, - rozmaryn (świeży zawsze będzie lepszy niż suszony, ale jeśli jest nieobecny, zrobi to również suszony), - musztarda ziarnista Dijon(zapewnia grillowanym warzywom nowy niezwykły smak). Dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Warzywa usuwamy do marynowania w lodówce przez około 20-30 minut. Nie mniej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej Grill elektryczny. Mój nie ma funkcji do smażenia warzyw. Więc używam programu do kanapek. Ruszty grillowe nigdy nie smaruję dodatkowo olejem. Rozłóż niesłodzone warzywa: grzyby, kalafior. Najpierw smażymy również pomidory.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli pozwalają na to wymiary grilla, możesz załadować wszystkie warzywa naraz. Mój jest mały, więc po pierwszej partii wycieram kratki ręcznikiem papierowym i umieszczam następną porcję - paprykę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie-marchewka i dynia z cebulą. Umieść marchewki, jeśli to możliwe, ukośnie w stosunku do pasków grilla. W ten sposób uzyskasz piękniejszy rysunek. Uważaj na słodkie warzywa: spalają się znacznie szybciej.

dynia i kalafior to dość niezwykłe składniki do grillowania. Jednak przy tak wspaniałej marynacie smak okazuje się bardzo interesujący.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy