skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Krewetki rozmrozić w temperaturze pokojowej lub w lodówce bez wyjmowania z torby. Jeśli planujesz gotować na otwartym ogniu, lepiej jest wziąć całkowicie surowe krewetki o naturalnym szarym kolorze i, jeśli to możliwe, tego samego dużego rozmiaru.
Krok 2:
Grillowane krewetki można gotować bez obierania skorupy, wystarczy je spłukać.
Krok 3:
Rozmrożone krewetki opłucz, usuń głowę, obierz skorupę, pozostawiając ogon. Następnie naciąć je z tyłu i usunąć ciemną żyłę jelitową / da gorycz/.
Krok 4:
Przygotuj marynatę. Posiekaj czosnek, rozmaryn i tymianek. Zmielę, dodając trochę soli.
Krok 5:
Połóż startą papkę na dnie szerokiego pojemnika, dodaj 6 łyżek. l. olej, dobrze wymieszaj. Następnie ułóż krewetki w skorupce, najlepiej w jednej warstwie. Dodaj trochę soli i posyp trochę na sucho. przyprawy do ryb. Ostrożnie odwróć krewetki i powtórz proces z przyprawami. Pozostaw do marynowania na 20 minut.
Krok 6:
Zrób to samo z obranymi krewetkami, ale marynuj przez 15 minut.
Krok 7:
Rozgrzej grill lub patelnię grillową do średnio wysokiego ciepła. Najpierw rozłóż obrane krewetki / marynują się szybciej/, smaż je przez 1,5-2 minuty z każdej strony. Możesz rozłożyć zarówno osobno, jak i sadząc na szaszłykach. Gotowe krewetki tracą przezroczystość i nabierają złotopomarańczowego koloru i stają się prawie o połowę mniejsze od pierwotnego rozmiaru.
Krok 8:
Następnie przejdź do smażenia krewetek w skorupce, 3-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania jasnopomarańczowego koloru. Jeśli gotujesz dłużej, mięso stanie się gumowate i twarde. Podczas smażenia na otwartym ogniu, na grillu, gotujemy również, tylko układamy na grillu.
do tego dania należy wziąć duże okazy tych skorupiaków. Oczywiście możesz użyć małych, ale musisz wziąć pod uwagę fakt, że podczas gotowania staną się jeszcze mniejsze. Krewetki należy najpierw obrać, ale można je również pozostawić w skorupce. Dzięki temu zachowają soczystość i niepowtarzalny smak.
kupując krewetki do smażenia na ruszcie, licz na co najmniej 150 gramów owoców morza na osobę.
podawaj krewetki królewskie lub tygrysie z plasterkiem cytryny, sosem z owoców morza, z zimnym piwem piankowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Krewetki królewskie - 87 kcal/100g