grillowane krewetki królewskie

krewetki są aktywnie spożywane podczas diety białkowej. Owoce morza są bardzo dobre dla zdrowia dorosłych i dzieci. Zawierają witaminy, zdrowe pierwiastki śladowe, kwasy tłuszczowe omega-3, jod i dużo białka. Dlatego dietetycy i lekarze zalecają wszystkim włączenie darów morza do swojej diety. To przepis na kuchnię śródziemnomorską. Krewetki są przygotowywane prosto i szybko, główny czas zajmuje etap przygotowania, ale wynik jest tego wart..Krewetki są delikatne i soczyste, ta marynata jest bardzo udana. Spróbuj jednak sam !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 53 % 19 g
węglowodany 6 % 2 g
230 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Krewetki rozmrozić w temperaturze pokojowej lub w lodówce bez wyjmowania z torby. Jeśli planujesz gotować na otwartym ogniu, lepiej jest wziąć całkowicie surowe krewetki o naturalnym szarym kolorze i, jeśli to możliwe, tego samego dużego rozmiaru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grillowane krewetki można gotować bez obierania skorupy, wystarczy je spłukać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozmrożone krewetki opłucz, usuń głowę, obierz skorupę, pozostawiając ogon. Następnie naciąć je z tyłu i usunąć ciemną żyłę jelitową / da gorycz/.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę. Posiekaj czosnek, rozmaryn i tymianek. Zmielę, dodając trochę soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż startą papkę na dnie szerokiego pojemnika, dodaj 6 łyżek. l. olej, dobrze wymieszaj. Następnie ułóż krewetki w skorupce, najlepiej w jednej warstwie. Dodaj trochę soli i posyp trochę na sucho. przyprawy do ryb. Ostrożnie odwróć krewetki i powtórz proces z przyprawami. Pozostaw do marynowania na 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrób to samo z obranymi krewetkami, ale marynuj przez 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej grill lub patelnię grillową do średnio wysokiego ciepła. Najpierw rozłóż obrane krewetki / marynują się szybciej/, smaż je przez 1,5-2 minuty z każdej strony. Możesz rozłożyć zarówno osobno, jak i sadząc na szaszłykach. Gotowe krewetki tracą przezroczystość i nabierają złotopomarańczowego koloru i stają się prawie o połowę mniejsze od pierwotnego rozmiaru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie przejdź do smażenia krewetek w skorupce, 3-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania jasnopomarańczowego koloru. Jeśli gotujesz dłużej, mięso stanie się gumowate i twarde. Podczas smażenia na otwartym ogniu, na grillu, gotujemy również, tylko układamy na grillu.

do tego dania należy wziąć duże okazy tych skorupiaków. Oczywiście możesz użyć małych, ale musisz wziąć pod uwagę fakt, że podczas gotowania staną się jeszcze mniejsze. Krewetki należy najpierw obrać, ale można je również pozostawić w skorupce. Dzięki temu zachowają soczystość i niepowtarzalny smak.
kupując krewetki do smażenia na ruszcie, licz na co najmniej 150 gramów owoców morza na osobę.
podawaj krewetki królewskie lub tygrysie z plasterkiem cytryny, sosem z owoców morza, z zimnym piwem piankowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Krewetki królewskie - 87   kcal/100g

Podobne przepisy