Rolada ze smalcu wieprzowego bez obróbki cieplnej

to duchowa i bardzo smaczna przekąska i świetna przekąska.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 98 % 89 g
węglowodany 0 % 0 g
797 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuję salce

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kroję czosnek w plasterki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieprz i rozmaryn zmielić w moździerzu

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj gotową mieloną bazylię...

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    ...i sól

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Robię nacięcia w smalcu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szczypiorek

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pocieram przyprawami

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwijam w roladę i znowu przyprawy

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do lodówki!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

niedawno rodzice męża przekazali nam imponującą warstwę smalcu, z którego zrobiłem bułkę. Jedzenie jest bardzo smaczne. można go podawać zarówno na rodzinny obiad, jak i na świąteczny stół. Teraz podzielę się z Wami tym przepisem kulinarnym. Zaczynamy przygotowywać bułkę ze smalcu, biorąc warstwę tłuszczu o grubości około 2,5-3 centymetrów. Smalec jest dokładnie myty i suszony ręcznikiem papierowym, a następnie układany na stole i w tych samych odstępach czasu (około 1,5-2 centymetry) wykonujemy nacięcia w warstwie, w które wkładamy czosnek pokrojony w plastry (określasz grubość płytek). Następnie posyp smalec pieprzem, solą, suchym rozmarynem i bazylią według własnych upodobań. Teraz skręcamy ciasną rolkę z przygotowanego tłuszczu i zawiązujemy ją nitką, aby się nie rozwijała. Teraz wkładamy rolkę do polietylenu, wkładamy ją do lodówki na dwa dni. Następnie należy go włożyć do zamrażarki. Teraz możemy go okresowo wyjmować, kroić na cienkie kawałki i podawać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy