skład / składniki
gotowanie krok po kroku
niedawno rodzice męża przekazali nam imponującą warstwę smalcu, z którego zrobiłem bułkę. Jedzenie jest bardzo smaczne. można go podawać zarówno na rodzinny obiad, jak i na świąteczny stół. Teraz podzielę się z Wami tym przepisem kulinarnym. Zaczynamy przygotowywać bułkę ze smalcu, biorąc warstwę tłuszczu o grubości około 2,5-3 centymetrów. Smalec jest dokładnie myty i suszony ręcznikiem papierowym, a następnie układany na stole i w tych samych odstępach czasu (około 1,5-2 centymetry) wykonujemy nacięcia w warstwie, w które wkładamy czosnek pokrojony w plastry (określasz grubość płytek). Następnie posyp smalec pieprzem, solą, suchym rozmarynem i bazylią według własnych upodobań. Teraz skręcamy ciasną rolkę z przygotowanego tłuszczu i zawiązujemy ją nitką, aby się nie rozwijała. Teraz wkładamy rolkę do polietylenu, wkładamy ją do lodówki na dwa dni. Następnie należy go włożyć do zamrażarki. Teraz możemy go okresowo wyjmować, kroić na cienkie kawałki i podawać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g