szaszłyki z sandacza

delikatny i aromatyczny szaszłyk rybny sandacza! Bardzo smaczne!
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 13 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 14 % 3 g
105 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do grilla z sandacza potrzebny jest sandacz:) w tym przypadku - 3 ryby wielkości jak na zdjęciu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do marynaty weź 2 cytryny, 2 cebule. Zmielona Czerwona, czarna papryka, kolendra, kminek 1 łyżeczka. Sól, sos sojowy do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryby należy dobrze oczyścić z łusek i wnętrzności, usunąć płetwy. Podziel duże ryby na porcje. Ryby, które zmieszczą się na szpikulcu, można pozostawić w całości lub przeciąć na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę na półpierścienie i zmiel solą, aby wypuścić sok. Dodaj go do ryby. Dopraw szaszłyki przyprawami, sokiem z 2 cytryn, sosem sojowym. Wszystko dobrze wymieszaj i wyślij do lodówki na 40-60 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czas minął-czas spalić Drewno. Weź drewno drzew owocowych - mają cechy niezbędne do pysznego kebaba: zapach dymu i temperaturę węgli. Podczas gdy drewno opałowe pali się w metalowym naczyniu, wciśnij czosnek, dodaj masło i sos sojowy do smaku i pozostaw przy ogniu, aby stopić masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nawlecz rybę na szpikulec.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A kiedy węgle są ugotowane, pokryte popiołem, zacznij układać kebaby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż przez 10 minut, często obracając, ponieważ mięso rybne jest delikatne!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie masło już się stopiło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ryba uzyska pierwszy rumieniec, posmaruj ją olejem-i tak za każdym razem, gdy się przewraca.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kilka minut przed wyjęciem grilla z węgli posyp bułką tartą. Przygotuj danie do podania-udekoruj sałatką. Pokrój pomidora, połowę cytryny - w gotowości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij rybę na talerz, udekoruj pomidorem, polej sokiem z cytryny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I podawaj na gorąco pachnący złoty kebab z sandacza do stołu! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy