kyufte - klopsiki po grecku
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj mięso mielone z ryżem w misce. Rozbij jajka, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.
teraz zrób kulki mielone wielkości małego jajka.
panieruj każdą kulkę. Panierka powinna być Podwójna, najpierw z mąką,a następnie z krakersami.
okazuje się suchy, smaczny i piękny.
usmaż każdą kulkę na patelni z olejem roślinnym, aż się zarumieni.
włóż smażone kulki do rondla wystarczająco mocno, wlej do nich oleje nieco mniejsze niż szklanka. 
wlej wrzącą wodę na samą górę, dodaj sól i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.
posyp posiekanym koperkiem.
podawać z chlebem i keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g