skład / składniki
gotowanie krok po kroku
drobno posiekaj cebulę i włóż do mięsa mielonego. Im drobniej posiekana cebula, tym lepiej. Ale lepiej nie przewijać go przez maszynkę do mięsa, ponieważ w tym przypadku uwolni się zbyt dużo soku. Włóż bułkę tartą, wbij jajko, dodaj skrobię, sól, pieprz, dodaj suche przyprawy do smaku.
wszystko dokładnie wymieszaj i ubij rękami w tej samej misce. Pozwól teraz farszowi leżeć przez pół godziny, odpocznij.
formuj okrągłe klopsiki, a bulion powinien być gotowy do tego czasu, musisz go zagotować. Każdy klopsik zwija się w mące i zanurza w bulgoczącym bulionie.
pokrój cebulę na sos w kostkę i usmaż na oleju. Umieść wszystkie wskazane warzywa: pomidory, paprykę, marchewkę i zioła. Następnie dodaj to wszystko do bulionu i trzymaj w ogniu, aż klopsiki będą gotowe.
podawaj klopsiki z sosem do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g