skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw musisz wziąć pszenicę dobrej jakości. Można go kupić w Eko-sklepach.
Krok 2:
Następnie kilkakrotnie dokładnie spłucz pszenicę zimną wodą, oczyszczając ją z gruzu.
Krok 3:
Spuszczamy całą wodę, która była jej zanieczyszczeniami. I tak czysta, umyta pszenica powinna nam się udać. Pszenicę lepiej kiełkować w szerokim, przestronnym naczyniu.
Krok 4:
Teraz zalej naszą umytą pszenicę czystą przegotowaną lub oczyszczoną wodą. I zostawiamy na przykład na noc lub jeśli nie masz wieczoru, 8-10 godzin w wodzie.
Krok 5:
Po tym czasie spuść wodę z talerza z pszenicą, ponownie spłucz ją dokładnie czystą wodą. I zostawiamy nasze zboże na kolejne 12-16 godzin bez kiełkowania wody. Po spuszczeniu pszenica pozostaje wilgotna, będzie miała wystarczającą ilość wilgoci do kiełkowania, ale górna warstwa może wyschnąć. Dlatego możesz wziąć zwilżoną gazę i przykryć nią talerz pszenicy.
Krok 6:
Kiedy czas minie, pszenica powinna już się wykluć. Pojawią się już małe kiełki. Oznacza to, że możesz już jeść taką pszenicę. I możesz zostawić go na kolejne 8-10 godzin, aby jeszcze bardziej wykiełkował.
Krok 7:
Mamy taką pszenicę po 8-10 dodatkowych godzinach. Wspaniałe kiełki.
jakie mogą być błędy podczas kiełkowania:
- jeśli zostawiłeś dużo wody, kiedy trzeba było ją już spuścić.
- wykiełkowaliśmy zbyt dużo pszenicy w głębokim naczyniu.
jeśli pszenica nie wykiełkowała w ciągu 2 dni, nie należy jej jeść.
przed spożyciem kiełkującej pszenicy należy ją dokładnie umyć.
najbardziej użyteczna pszenica będzie kiełkować kiełki o 3 mm.
kiełkująca pszenica powinna być przechowywana w lodówce. Ale tam proces kiełkowania nadal trwa, choć wolniej. Dlatego nie zwlekaj z jego użyciem.
smacznego! Bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g