Jak kiełkować pszenicę

magazyn witamin i mikroelementów! Zdrowie w jednej łyżce! Ziarna pszenicy zawierają dużą ilość użytecznych pierwiastków śladowych, witamin i innych substancji. Podczas kiełkowania tego zboża ilość takich substancji wzrasta wielokrotnie. Dlatego przy codziennym spożywaniu kiełkującej pszenicy w ciągu kilku tygodni poczujesz potężny efekt zdrowotny! Kiełkującą pszenicę można dodawać do zbóż, sałatek, koktajli i innych potraw!
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 82 % 28 g
133 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musisz wziąć pszenicę dobrej jakości. Można go kupić w Eko-sklepach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie kilkakrotnie dokładnie spłucz pszenicę zimną wodą, oczyszczając ją z gruzu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuszczamy całą wodę, która była jej zanieczyszczeniami. I tak czysta, umyta pszenica powinna nam się udać. Pszenicę lepiej kiełkować w szerokim, przestronnym naczyniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz zalej naszą umytą pszenicę czystą przegotowaną lub oczyszczoną wodą. I zostawiamy na przykład na noc lub jeśli nie masz wieczoru, 8-10 godzin w wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po tym czasie spuść wodę z talerza z pszenicą, ponownie spłucz ją dokładnie czystą wodą. I zostawiamy nasze zboże na kolejne 12-16 godzin bez kiełkowania wody. Po spuszczeniu pszenica pozostaje wilgotna, będzie miała wystarczającą ilość wilgoci do kiełkowania, ale górna warstwa może wyschnąć. Dlatego możesz wziąć zwilżoną gazę i przykryć nią talerz pszenicy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiedy czas minie, pszenica powinna już się wykluć. Pojawią się już małe kiełki. Oznacza to, że możesz już jeść taką pszenicę. I możesz zostawić go na kolejne 8-10 godzin, aby jeszcze bardziej wykiełkował.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mamy taką pszenicę po 8-10 dodatkowych godzinach. Wspaniałe kiełki.

jakie mogą być błędy podczas kiełkowania:
- jeśli zostawiłeś dużo wody, kiedy trzeba było ją już spuścić.
- wykiełkowaliśmy zbyt dużo pszenicy w głębokim naczyniu.
jeśli pszenica nie wykiełkowała w ciągu 2 dni, nie należy jej jeść.
przed spożyciem kiełkującej pszenicy należy ją dokładnie umyć.
najbardziej użyteczna pszenica będzie kiełkować kiełki o 3 mm.
kiełkująca pszenica powinna być przechowywana w lodówce. Ale tam proces kiełkowania nadal trwa, choć wolniej. Dlatego nie zwlekaj z jego użyciem.
smacznego! Bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy