Jak kiełkować owies

Łatwy przepis na kiełkowanie owsa. Tylko 3 dni! To kiełkujące zboże ma wiele przydatnych substancji dla organizmu, błonnika. Jest ich znacznie więcej niż w samych ziarnach.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 80 % 12 g
70 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D

dobrze spłucz ziarna. Wlej je do słoika i dodaj wodę. Lekko wymieszaj i pozostaw do namoczenia na noc. Spuść cały płyn. Dokładnie opłucz ziarna w zimnej wodzie i osusz. Kiełkuj w 21 stopniach i z dala od światła słonecznego. Pomieszczenie powinno być dobrze wentylowane.

po 12 godzinach musisz spłukać ziarna i wysuszyć. Po kolejnych 12 godzinach procedurę należy powtórzyć. Po takim umyciu suszymy sadzonki. Suche ziarna są lepiej przechowywane w lodówce, gdy są wyczuwalne. Smak takich ziaren pozostanie naturalny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Owies - 316   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy