skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bierzemy udka, dobrze je przetwarzamy, myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym.
ostrym nożem przycinamy mięso wokół kości i zabawnie odcinamy mięso z nogi, odcinamy kość. Udko jest gotowe.
teraz przygotowujemy nadzienie. Bierzemy grzyby, miałem mrożone pieczarki, kładziemy je na rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć grzyby, aż płyn wyparuje, dodać cebulę Oi smażyć razem, aż będą ugotowane pod pokrywką.
ochłodzić. Dodaj suszone śliwki (wcześniej gotowane na parze) pokrojone w kostkę, orzechy (włóż do torby i zwiń na nich wałkiem do ciasta), ser (zetrzyj na grubej tarce). Sól pieprz do smaku.
udka nadziewane nadzieniem. Zawijamy krawędzie, kładziemy je na blasze lekko natłuszczonej olejem roślinnym.
wyciśnij czosnek przez wyciskacz do czosnku, wymieszaj z majonezem. Nasmaruj udka i włóż do piekarnika na 30-40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g