kurczak faszerowany śliwkami

pachnące i apetyczne drugie nadziewane śliwkami! Smakowity. Udko lub kurczak nadziewany suszonymi śliwkami, bardzo smaczne.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 53 % 20 g
węglowodany 24 % 9 g
244 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

bierzemy udka, dobrze je przetwarzamy, myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym.

ostrym nożem przycinamy mięso wokół kości i zabawnie odcinamy mięso z nogi, odcinamy kość. Udko jest gotowe.

teraz przygotowujemy nadzienie. Bierzemy grzyby, miałem mrożone pieczarki, kładziemy je na rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć grzyby, aż płyn wyparuje, dodać cebulę Oi smażyć razem, aż będą ugotowane pod pokrywką.

ochłodzić. Dodaj suszone śliwki (wcześniej gotowane na parze) pokrojone w kostkę, orzechy (włóż do torby i zwiń na nich wałkiem do ciasta), ser (zetrzyj na grubej tarce). Sól pieprz do smaku.

udka nadziewane nadzieniem. Zawijamy krawędzie, kładziemy je na blasze lekko natłuszczonej olejem roślinnym.

wyciśnij czosnek przez wyciskacz do czosnku, wymieszaj z majonezem. Nasmaruj udka i włóż do piekarnika na 30-40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy