skład / składniki
metoda gotowania
1. Ryż myjemy kilka razy, a następnie wkładamy do rondla. Napełnij wodą w stosunku 1: 1,5. Oznacza to, że na 200 gramów ryżu potrzebujesz 300 mililitrów wody. Trochę soli. Wysyłamy patelnię do ognia. Gotuj ryż do miękkości.
2. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą. Ostrożnie odetnij górę, gdzie przymocowana jest łodyga. Usuń torebkę nasienną. Aby to zrobić, powoli wyciągamy łodygę, wraz z nią wyjdzie strąk nasienny. Paprykę można ponownie umyć, aby usunąć nasiona, które pozostały w środku.
3. Marchewki cienko obieramy, myjemy. Pocieramy na średniej tarce. Obierz cebulę z łuski. Za pomocą ostrego noża kroimy go w bardzo małe kostki.
4. Łączymy mięso mielone z gotowanym ryżem. Sól i pieprz do smaku. Tutaj wysyłamy również warzywa: marchewkę z cebulą. Dobrze wymieszaj.
5. Napełnij paprykę przygotowaną mieszanką. Bardzo wygodnie jest to zrobić za pomocą łyżeczki. Musisz mocno napełnić, dobrze ubijając.
6. Rozłóż paprykę na dużej desce do krojenia, aby nie stykała się ze sobą. Przykryj folią spożywczą i wyślij do lodówki na godzinę.
7. Po określonym czasie wysyłamy deskę z pieprzem do zamrażarki. Pozostaw na cztery do pięciu godzin. Papryka dobrze zamrożona na desce powinna mieć ledwo zauważalny szron na swojej powierzchni. Jeśli papryka jest choć lekko miękka, należy ją dłużej pozostawić na desce.
8. Już zamrożoną paprykę pakujemy w ciasną torbę z zapięciem. Może być również przechowywany w plastikowym pojemniku. Musisz pakować w małe partie, aby wystarczyło na dwie lub trzy porcje.
a zimą paprykę można gotować w dowolny wygodny sposób: w powolnej kuchence, w piekarniku, na kuchence.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g