faszerowana papryka z ryżem na zimę

to prawdziwe znalezisko dla każdej gospodyni! Faszerowana papryka z ryżem i mięsem mielonym na zimę-ratunek dla codziennego menu. Przy takim przygotowaniu gorącą kolację lub lunch można przygotować w zaledwie pół godziny. Wystarczy zgasić gotową faszerowaną paprykę i podać. MMM! Jakie to pyszne, zwłaszcza z zimną kwaśną śmietaną! Tak więc Spędzony Czas na obrabianym przedmiocie zwróci się z nawiązką.
Anna ŚwiatowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 50 % 13 g
146 kcal
IG: 31 / 69 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h

1. Ryż myjemy kilka razy, a następnie wkładamy do rondla. Napełnij wodą w stosunku 1: 1,5. Oznacza to, że na 200 gramów ryżu potrzebujesz 300 mililitrów wody. Trochę soli. Wysyłamy patelnię do ognia. Gotuj ryż do miękkości.

2. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą. Ostrożnie odetnij górę, gdzie przymocowana jest łodyga. Usuń torebkę nasienną. Aby to zrobić, powoli wyciągamy łodygę, wraz z nią wyjdzie strąk nasienny. Paprykę można ponownie umyć, aby usunąć nasiona, które pozostały w środku.

3. Marchewki cienko obieramy, myjemy. Pocieramy na średniej tarce. Obierz cebulę z łuski. Za pomocą ostrego noża kroimy go w bardzo małe kostki.

4. Łączymy mięso mielone z gotowanym ryżem. Sól i pieprz do smaku. Tutaj wysyłamy również warzywa: marchewkę z cebulą. Dobrze wymieszaj.

5. Napełnij paprykę przygotowaną mieszanką. Bardzo wygodnie jest to zrobić za pomocą łyżeczki. Musisz mocno napełnić, dobrze ubijając.

6. Rozłóż paprykę na dużej desce do krojenia, aby nie stykała się ze sobą. Przykryj folią spożywczą i wyślij do lodówki na godzinę.

7. Po określonym czasie wysyłamy deskę z pieprzem do zamrażarki. Pozostaw na cztery do pięciu godzin. Papryka dobrze zamrożona na desce powinna mieć ledwo zauważalny szron na swojej powierzchni. Jeśli papryka jest choć lekko miękka, należy ją dłużej pozostawić na desce.

8. Już zamrożoną paprykę pakujemy w ciasną torbę z zapięciem. Może być również przechowywany w plastikowym pojemniku. Musisz pakować w małe partie, aby wystarczyło na dwie lub trzy porcje.

a zimą paprykę można gotować w dowolny wygodny sposób: w powolnej kuchence, w piekarniku, na kuchence.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy