jajka faszerowane krewetkami i ananasem

przekąska w kilka minut z dostępnych produktów! Jajka faszerowane krewetkami i ananasami to pyszna przekąska, którą można przygotować zarówno na wakacje, jak i na każdy dzień. Wszystkie składniki nadzienia dobrze ze sobą współgrają. Podawaj przystawkę do stołu zaraz po ugotowaniu.
SvetlayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
144 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki według przepisu. Dobrze spłucz jajka z brudu. Wybierz twardy ser według własnych upodobań. Krewetki nadają się zarówno świeżo mrożone, jak i gotowane-mrożone. Najwygodniej jest kupić od razu obrane krewetki. Majonez można przygotować w domu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ananasy w puszkach wyjmij z syropu i zanurz serwetkę z nadmiaru płynu. Pokrój w małe kostki. Ananasy sprzedawane są w krążkach i są już pokrojone, ale kawałki są dość duże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój twardy ser w te same małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Krewetki gotowane i mrożone wyjmij z zamrażarki i rozmroź je w odpowiedniej części lodówki. Odłóż 8 krewetek do dekoracji. Resztę pokrój na małe kawałki. Przepis wskazuje wagę obranych krewetek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z ziół weź koperek, pietruszkę lub szczypiorek. Dobrze spłucz i osusz serwetką. Pokrój na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij jajka zimną wodą i wyślij na duży ogień. Dodaj trochę soli. Od momentu wrzenia gotuj przez 10 minut. Następnie przenieś do pojemnika z zimną wodą i pozostaw na 10-15 minut. Obierz skorupkę. Ostrożnie przeciąć na pół. Wyjmij żółtko i pokrój na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do salaterki dodaj pokrojone ananasy, twardy ser, krewetki, żółtka, zioła. Do smaku sól i pieprz. Dodaj majonez i dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotowaną mieszanką sałatkową nadziewaj połówki białek. W naszym przypadku jest ich 8 sztuk.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W razie potrzeby ułóż liście sałaty na płaskim talerzu. Rozłóż nadziewane jajka na wierzchu. Udekoruj pozostałymi krewetkami. Jajka nadziewane krewetkami i ananasem są gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy