skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki według przepisu. Dobrze spłucz jajka z brudu. Wybierz twardy ser według własnych upodobań. Krewetki nadają się zarówno świeżo mrożone, jak i gotowane-mrożone. Najwygodniej jest kupić od razu obrane krewetki. Majonez można przygotować w domu.
Krok 2:
Ananasy w puszkach wyjmij z syropu i zanurz serwetkę z nadmiaru płynu. Pokrój w małe kostki. Ananasy sprzedawane są w krążkach i są już pokrojone, ale kawałki są dość duże.
Krok 3:
Pokrój twardy ser w te same małe kostki.
Krok 4:
Krewetki gotowane i mrożone wyjmij z zamrażarki i rozmroź je w odpowiedniej części lodówki. Odłóż 8 krewetek do dekoracji. Resztę pokrój na małe kawałki. Przepis wskazuje wagę obranych krewetek.
Krok 5:
Z ziół weź koperek, pietruszkę lub szczypiorek. Dobrze spłucz i osusz serwetką. Pokrój na małe kawałki.
Krok 6:
Napełnij jajka zimną wodą i wyślij na duży ogień. Dodaj trochę soli. Od momentu wrzenia gotuj przez 10 minut. Następnie przenieś do pojemnika z zimną wodą i pozostaw na 10-15 minut. Obierz skorupkę. Ostrożnie przeciąć na pół. Wyjmij żółtko i pokrój na małe kawałki.
Krok 7:
Do salaterki dodaj pokrojone ananasy, twardy ser, krewetki, żółtka, zioła. Do smaku sól i pieprz. Dodaj majonez i dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Ugotowaną mieszanką sałatkową nadziewaj połówki białek. W naszym przypadku jest ich 8 sztuk.
Krok 9:
W razie potrzeby ułóż liście sałaty na płaskim talerzu. Rozłóż nadziewane jajka na wierzchu. Udekoruj pozostałymi krewetkami. Jajka nadziewane krewetkami i ananasem są gotowe.
Krok 10:
Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g