skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przepisu potrzebne będą wszystkie powyższe warzywa i nie rafinowany ostry olej. Ostry, aby nie używać soli. Taki olej możesz zrobić sam: w 250 ml oleju dodaj szczypiorek, łyżeczkę oregano i 5 g ostrej suchej papryki chili. Następnego dnia możesz już użyć. Im dłużej olej jest zaparzany,tym ostrzejszy.
Krok 2:
Zacznijmy od cukinii. W razie potrzeby skórę można usunąć. Pokrój cukinię w cienkie paski lub, tak jak ja, użyj urządzenia do krojenia marchwi i pokrój cukinię w postaci cienkiego makaronu.
Krok 3:
Następnie pokrój ogórki w paski. Nie usunąłem Skórki ogórków, aby było więcej kolorów, ale w razie potrzeby można ją usunąć.
Krok 4:
Następnie pokrój Kabaczek w paski. Nie zdejmuję też z niego skórki, ponieważ nie jest to wygodne ze względu na jego kształt i wcale nie przeszkadza.
Krok 5:
Następnie pokrój pomidory na wystarczająco duże kawałki.
Krok 6:
Na koniec pokrój przygotowane liście sałaty. Wszystkie składniki wkładamy do głębokiej salaterki (w małej nie będzie to wygodne) i mieszamy. Wygodne do mieszania rękami.
Krok 7:
Następnie wlej ostry olej. Ponieważ mam bardzo ostry olej, dodaję go za mało, a dodatkowo wlewam łyżkę zwykłego Nie rafinowanego oleju słonecznikowego. Dodatkowo można również użyć nasion lnu / sezamu. Ponownie delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić ostry olej.
Krok 8:
Sałatka jest gotowa! Możesz cieszyć się latem i jeść zdrową sałatkę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Patisson - 18 kcal/100g