letnia sałatka z pikantnym masłem

letnia sałatka warzywna z surowych warzyw. Szybko, zdrowo i smacznie! Czym jest lato? Dla mnie lato to czas zieleni, świeżych warzyw, daczy... Co może być zdrowsze niż warzywa z własnego ogrodu? Zwracam uwagę na przepis na prawdziwie letnią sałatkę, którą moim zdaniem można zaliczyć do kategorii & quot; sałatka fitness & quot;.
Anna HAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu sałatki fitness 2016

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 55 % 6 g
węglowodany 36 % 4 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przepisu potrzebne będą wszystkie powyższe warzywa i nie rafinowany ostry olej. Ostry, aby nie używać soli. Taki olej możesz zrobić sam: w 250 ml oleju dodaj szczypiorek, łyżeczkę oregano i 5 g ostrej suchej papryki chili. Następnego dnia możesz już użyć. Im dłużej olej jest zaparzany,tym ostrzejszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od cukinii. W razie potrzeby skórę można usunąć. Pokrój cukinię w cienkie paski lub, tak jak ja, użyj urządzenia do krojenia marchwi i pokrój cukinię w postaci cienkiego makaronu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój ogórki w paski. Nie usunąłem Skórki ogórków, aby było więcej kolorów, ale w razie potrzeby można ją usunąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie pokrój Kabaczek w paski. Nie zdejmuję też z niego skórki, ponieważ nie jest to wygodne ze względu na jego kształt i wcale nie przeszkadza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie pokrój pomidory na wystarczająco duże kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na koniec pokrój przygotowane liście sałaty. Wszystkie składniki wkładamy do głębokiej salaterki (w małej nie będzie to wygodne) i mieszamy. Wygodne do mieszania rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej ostry olej. Ponieważ mam bardzo ostry olej, dodaję go za mało, a dodatkowo wlewam łyżkę zwykłego Nie rafinowanego oleju słonecznikowego. Dodatkowo można również użyć nasion lnu / sezamu. Ponownie delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić ostry olej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sałatka jest gotowa! Możesz cieszyć się latem i jeść zdrową sałatkę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Patisson - 18   kcal/100g

Podobne przepisy