Mochi w kuchence mikrofalowej
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zmiel orzechy włoskie w blenderze
Krok 2:
Wymieszaj je z miodem. Najważniejsze jest to, że nadzienie powinno być gęste, a nie płynne, aby ciasto się nie rozpadło
Krok 3:
W naczyniu mikrofalowym wymieszaj mąkę ryżową, cukier puder i wodę. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Przykryj pojemnik folią spożywczą i włóż do kuchenki mikrofalowej na 10 sekund. Mam maksymalną moc. Ostrożnie zdejmij folię i wymieszaj. Ponownie przykryj pojemnik folią i kontynuuj gotowanie ciasta w kuchence mikrofalowej przez 20-30 sekund.
Krok 4:
Rozłóż go na desce posypanej skrobią.
Krok 5:
Robienie cienkiego ciasta. Przecinamy go na pół.
Krok 6:
Rozłóż nadzienie w każdej połowie. Połącz krawędzie, aby zrobić piłkę. Usuwamy nadmiar skrobi. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g