Mochi w kuchence mikrofalowej

świetny japoński deser do gotowania w kuchence mikrofalowej! Uwielbiam gotować szybkie przepisy, zwłaszcza gdy jest to deser. Rano uzależniłem się od tego prostego przepisu. Na figurze się nie odbije, sprawdziłam na sobie;)
annasher88Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 77 % 43 g
269 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zmiel orzechy włoskie w blenderze

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj je z miodem. Najważniejsze jest to, że nadzienie powinno być gęste, a nie płynne, aby ciasto się nie rozpadło

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W naczyniu mikrofalowym wymieszaj mąkę ryżową, cukier puder i wodę. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Przykryj pojemnik folią spożywczą i włóż do kuchenki mikrofalowej na 10 sekund. Mam maksymalną moc. Ostrożnie zdejmij folię i wymieszaj. Ponownie przykryj pojemnik folią i kontynuuj gotowanie ciasta w kuchence mikrofalowej przez 20-30 sekund.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż go na desce posypanej skrobią.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Robienie cienkiego ciasta. Przecinamy go na pół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż nadzienie w każdej połowie. Połącz krawędzie, aby zrobić piłkę. Usuwamy nadmiar skrobi. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy