pikantne pesto szpinakowe

to pesto jest gotowane bez orzechów i jest lekkie i pikantne. Gotuje się tylko 5 minut, nadaje się do warzyw, mięsa, ryb, możesz po prostu posmarować chleb, a nawet ugotować na przyszłość i zamrozić!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 71 % 15 g
węglowodany 10 % 2 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj szpinak i bazylię, posortuj i wyciśnij do sucha.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek, zetrzyj ser. Umieść wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek w blenderze i zmiksuj, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kontynuując ubijanie, powoli dodaj oliwę z oliwek. Pesto można przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy