Sałatka z kuskusu z ogórkami i fetą

bardzo smaczna sałatka dla miłośników zdrowej żywności. Łatwe I Proste!Szybko I Smacznie!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 34 % 10 g
195 kcal
IG: 20 / 80 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
zetrzyj skórkę z połowy cytryny na drobnej tarce, wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj sok i skórkę, dodaj szczyptę soli i pieprzu, wlej oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj, aby uzyskać emulsję.

wsyp kuskus do miski i zalej 1 szklanką wrzącej wody, solą. Przykryj miskę talerzem i odstaw na 10 minut.

jeśli rodzynki są suche, zalej je gorącą wodą i pozostaw na 10 minut.

pokrój ogórki w cienkie wstążki za pomocą noża do obierania. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Posiekaj liście mięty.

w dużej misce połącz kuskus, cebulę, rodzynki, miętę i ogórki, polej sałatkę dressingiem. Rozdrobnij fetę widelcem i posyp sałatkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kuskus - 112   kcal/100g

Podobne przepisy