Sałatka z kuskusu z ogórkami i fetą
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
zetrzyj skórkę z połowy cytryny na drobnej tarce, wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj sok i skórkę, dodaj szczyptę soli i pieprzu, wlej oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj, aby uzyskać emulsję.
wsyp kuskus do miski i zalej 1 szklanką wrzącej wody, solą. Przykryj miskę talerzem i odstaw na 10 minut.
jeśli rodzynki są suche, zalej je gorącą wodą i pozostaw na 10 minut.
pokrój ogórki w cienkie wstążki za pomocą noża do obierania. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Posiekaj liście mięty.
w dużej misce połącz kuskus, cebulę, rodzynki, miętę i ogórki, polej sałatkę dressingiem. Rozdrobnij fetę widelcem i posyp sałatkę.
wsyp kuskus do miski i zalej 1 szklanką wrzącej wody, solą. Przykryj miskę talerzem i odstaw na 10 minut.
jeśli rodzynki są suche, zalej je gorącą wodą i pozostaw na 10 minut.
pokrój ogórki w cienkie wstążki za pomocą noża do obierania. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Posiekaj liście mięty.
w dużej misce połącz kuskus, cebulę, rodzynki, miętę i ogórki, polej sałatkę dressingiem. Rozdrobnij fetę widelcem i posyp sałatkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kuskus - 112 kcal/100g