bakłażan i cukinia z serem w kuchence mikrofalowej

obfita, a nawet budżetowa przekąska zachwyci wszystkich! Smaczne i zdrowe!
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 47 % 17 g
węglowodany 36 % 13 g
227 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój bakłażana na kawałki 0,5 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię kroimy na kawałki 0,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj: keczup, majonez, czosnek, koperek

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oto taka masa dla warstwy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ser trzy na tarce

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń cukinię w mące

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tę samą procedurę wykonamy z bakłażanem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć nasze kubki na oleju i układać warstwy w pojemniku (następnie musisz użyć kuchenki mikrofalowej, dlatego weź odpowiednie naczynia)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Każdą warstwę posmaruj trochę naszym sosem

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I posyp trochę serem

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I tak każda warstwa, naprzemiennie cukinia i bakłażan

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjdzie jakoś tak:)! Następnie w kuchence mikrofalowej przez 5 minut (wszystkie smaki się połączą)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    A teraz danie jest gotowe, możesz podać do stołu!

jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy! Cukinia i bakłażan to najbardziej odpowiedni produkt dla osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego. Posiadają duży zestaw substancji biochemicznych: białka, tłuszcze, kwasy organiczne, potas, wapń, miedź i fosfor. Dzięki temu cukinia jest lekkostrawna, a wraz z płynem usuwa z organizmu toksyczne substancje i nadmiar cholesterolu. Ze względu na zawartość soli potasu, które mają korzystny wpływ na czynność serca, bakłażany są zalecane dla osób starszych i osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe. Substancje z bakłażana dobrze rozkładają tłuszcze. Warzywa te są zalecane do utraty wagi i miażdżycy. Regularne spożywanie potraw z bakłażana ma korzystny wpływ na równowagę soli. Dlatego zaleca się stosowanie diety bakłażana w przypadku zaburzeń metabolicznych, w szczególności dny moczanowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy