sałatka z kalmarów z orzechami
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
kalmary zalać wrzącą wodą ( jeśli trzeba je wyczyścić, miałem już przetworzone).. smażyć na SL. olej 1-3 min., wyłączyć + koperek wymieszać i ułożyć na talerzu.
zmiel orzechy + 2-3 zęby. czosnek wymieszać, włożyć na patelnię z rozgrzanym SL. masło wymieszać i zdjąć z ognia, dodać szczyptę soli i szczyptę pieprzu (do smaku)
pokrój kalmary na półpierścienie, udekoruj zielenią.
smacznego. Smakowity. Czuję, że jesz mięso raka.
zmiel orzechy + 2-3 zęby. czosnek wymieszać, włożyć na patelnię z rozgrzanym SL. masło wymieszać i zdjąć z ognia, dodać szczyptę soli i szczyptę pieprzu (do smaku)
pokrój kalmary na półpierścienie, udekoruj zielenią.
smacznego. Smakowity. Czuję, że jesz mięso raka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g