Sałatka z kalmarów z orzechami

przepyszna sałatka o delikatnym i wyrafinowanym smaku!
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 6 % 2 g
243 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min
kalmary zalać wrzącą wodą ( jeśli trzeba je wyczyścić, miałem już przetworzone).. smażyć na SL. olej 1-3 min., wyłączyć + koperek wymieszać i ułożyć na talerzu.

zmiel orzechy + 2-3 zęby. czosnek wymieszać, włożyć na patelnię z rozgrzanym SL. masło wymieszać i zdjąć z ognia, dodać szczyptę soli i szczyptę pieprzu (do smaku)

pokrój kalmary na półpierścienie, udekoruj zielenią.

smacznego. Smakowity. Czuję, że jesz mięso raka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy