skład / składniki
metoda gotowania
włóż jaja kurze do garnka z wodą i ustaw piec na wysoką temperaturę. Gotuj w stylu zwanym "workiem". Od momentu wrzenia powinny minąć dwie minuty, po których zdejmujemy patelnię z ognia. Możesz nawet natychmiast umieścić jajka w zimnej wodzie, nie czekając, aż cała patelnia ostygnie.
obierz skorupkę z jaj. Obierz ząbki czosnku i pokrój je na kawałki. Rozgrzej patelnię i wlej do niej olej. Potrzebujemy około kilku łyżek stołowych, nie więcej. Rozgrzej, wlej kawałki czosnku na powierzchnię i usmaż je. Czosnek powinien zacząć odlewać złoty, ale nie Czarny. Aby temu zapobiec, mieszaj bez przerwy.
zauważając zmianę koloru, wlej tam mniszek lekarski. Liście potrzebują około pół minuty na smażenie. Następnie dodaj pietruszkę i zarezerwuj kolejne pół minuty na gotowanie. Nie zatrzymujemy mieszania.
zasadniczo gotowe. Pozostaje podać poprawnie, a oto jak to zrobimy: połóż smażone mlecze z czosnkiem i pietruszką na talerzu. Rozetrzyj na nich miękki ser i posyp młodymi pędami pszenicy. Ocet z sokiem z cytryny dodaje się wyłącznie dla smaku, jeśli potrzebujesz kwaśności lub przesadziłeś z olejem. Dodaj półpłynne jajko w ostatniej kolejności, łamiąc je na pół. Sól, pieprz i jedz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mniszek lekarski - 45 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g