Sałatka z pomidorów z mniszka lekarskiego mozzarella

mniszek lekarski to jedna z najzdrowszych roślin i świetny składnik sałatki! Sałatka z liści mniszka lekarskiego to bardzo zdrowe, smaczne i pożywne danie letnie i wiosenne.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 12 g
tłuszcze 57 % 24 g
węglowodany 14 % 6 g
249 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

włóż jaja kurze do garnka z wodą i ustaw piec na wysoką temperaturę. Gotuj w stylu zwanym "workiem". Od momentu wrzenia powinny minąć dwie minuty, po których zdejmujemy patelnię z ognia. Możesz nawet natychmiast umieścić jajka w zimnej wodzie, nie czekając, aż cała patelnia ostygnie.

obierz skorupkę z jaj. Obierz ząbki czosnku i pokrój je na kawałki. Rozgrzej patelnię i wlej do niej olej. Potrzebujemy około kilku łyżek stołowych, nie więcej. Rozgrzej, wlej kawałki czosnku na powierzchnię i usmaż je. Czosnek powinien zacząć odlewać złoty, ale nie Czarny. Aby temu zapobiec, mieszaj bez przerwy.

zauważając zmianę koloru, wlej tam mniszek lekarski. Liście potrzebują około pół minuty na smażenie. Następnie dodaj pietruszkę i zarezerwuj kolejne pół minuty na gotowanie. Nie zatrzymujemy mieszania.

zasadniczo gotowe. Pozostaje podać poprawnie, a oto jak to zrobimy: połóż smażone mlecze z czosnkiem i pietruszką na talerzu. Rozetrzyj na nich miękki ser i posyp młodymi pędami pszenicy. Ocet z sokiem z cytryny dodaje się wyłącznie dla smaku, jeśli potrzebujesz kwaśności lub przesadziłeś z olejem. Dodaj półpłynne jajko w ostatniej kolejności, łamiąc je na pół. Sól, pieprz i jedz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mniszek lekarski - 45   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy